Dat onze overheid armoede niet definitief weet uit te bannen, heeft alles te maken met de kloof tussen beleidsmakers en mensen in armoede, betoogt Jasper van den Bovenkamp. Men kent die mensen niet, weet niet hoe ze leven en vraagt niet wat ze nodig hebben. Hoe kan dat ooit uitmonden in deugdelijk beleid?

Op veel gebieden zouden we het onbestaanbaar vinden. Een auto die zonder crashtest de weg opgaat. Een schoonmaker die tussendoor een hartoperatie leidt. Een kleuter in de cockpit.

Gaat het over de fundamentele bescherming van kwetsbare burgers, de belangrijkste taak van onze overheid, dan lijken we de broodnodige ervaring en kennis een stuk minder belangrijk te vinden. Ik doel op beleidsmakers die mogen voorschrijven hoe mensen in armoede moeten leven, zonder die mensen zelf te kennen en te weten waar ze behoefte aan hebben.

Al een paar jaar houd ik me als journalist en schrijver met de armoedeproblematiek in Nederland bezig. Ik spreek met mensen in armoede, bezoek bijeenkomsten, organiseerde zelf een conferentie en schreef een boek over de problematiek.

Deelarmoede bestaat niet. Wie z’n tramkaartje niet kan betalen, heeft ook geen geld voor tampons. Armoede is armoede

Lees het complete artikel op de website van Reporters Online:

Dit is waarom onze overheid er niet in slaagt armoede uit te roeien. ‘Ons wordt nooit gevraagd wat we nodig hebben’

Nieuws van het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!

Lopende projecten bij het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!

Een koffiebar gerund door voormalig dakloze mensen waar inwoners en ondernemers uit Den Haag en dakloze mensen elkaar kunnen ontmoeten.

Armoede in Nederland. Geldgebrek leidt vaak tot uitstel van betalingen en van uitstel komt afstel en dan is de afgrond snel in zicht. Klik hier voor een overzicht!

Geeft alle gepubliceerde berichten weer op onze website. Klik hier voor het overzicht!