Bij de foto: Op 13 december 2023 ontving het Straat Consulaat VN-rapporteur Balakrishnan Rajagopal om te praten over de situatie van dakloze mensen.

Op 28 februari 2024 heeft de VN-rapporteur voor huisvesting, Balakrishnan Rajagopal, zijn rapport gepresenteerd met bevindingen en aanbevelingen naar aanleiding van zijn bezoek aan Nederland. Hij bezocht ons land in december 2023 en sprak onder andere met Defence for Children Nederland.

Eerder deden wij al een schriftelijke inbreng waarin wij onze zorgen rondom de rechten van kinderen ten aanzien van huisvesting overbrachten, in het bijzonder dakloosheid en kinderen in de asielopvang. Rajagopal presenteerde zijn rapport in Genève bij de Mensenrechtenraad, de instantie die zich richt op de naleving van mensenrechten.

De rapporteur uitte onder anderen zijn zorgen over de dakloosheid van minderjarigen. Deze zorgwekkende situatie wordt niet direct weerspiegeld in officiële cijfers, maar volgens diverse deskundigen in Nederland lijkt het aantal dakloze minderjarigen toe te nemen. Dit signaal wordt onderschreven door onze Kinderrechtenhelpdesk, waar wij een toenemend aantal verhalen horen over gezinnen die dakloos zijn of dreigen te worden.

De rapporteur benoemt de trend van de afbraak van sociale huurwoningen ook als zorgelijk. Hij verwees hierbij naar Rotterdam-Zuid en Den Haag en erkent dat in het bijzonder kwetsbare mensen worden geraakt, waaronder kinderen, alleenstaande vrouwen en mensen met een beperking.

Lees het volledige artikel op de website van defenceforchildren.nl:

VN-rapporteur voor huisvesting roept Nederlandse overheid op: stop met verhuizen van kinderen

Nieuws van het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!

Lopende projecten bij het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!

Een koffiebar gerund door voormalig dakloze mensen waar inwoners en ondernemers uit Den Haag en dakloze mensen elkaar kunnen ontmoeten.

Armoede in Nederland. Geldgebrek leidt vaak tot uitstel van betalingen en van uitstel komt afstel en dan is de afgrond snel in zicht. Klik hier voor een overzicht!

Geeft alle gepubliceerde berichten weer op onze website. Klik hier voor het overzicht!