Het Educatieproject

Met het eduactieproject zetten we ons in om (voormalig) dakloze mensen weer een perspectief te bieden. Binnen dit project krijgen vooral jongeren de mogelijkheid om de speciaal voor jongeren ontwikkelde training ‘Terug naar School’ te volgen.

In dit traject ervaar je hoe het is om weer naar school te gaan en welke opleiding bij jou past. Soms komen deelnemers er achter dat ze nog niet klaar zijn voor school of liever gaan werken. Ook dan kijken we in samenwerking met de gemeente hoe we jou op je vervolgpad kunnen ondersteunen.

Het educatieproject: op stap naar je diploma

Iedereen heeft recht op onderwijs. Dit is in verschillende mensenrechtenverdragen opgenomen. Elke jongere moet de mogelijkheid hebben om een opleiding te volgen of zich op een andere passende manier persoonlijk te ontwikkelen. Onze ervaring leert dat in de dagelijkse praktijk regels, of de uitvoering ervan, op een aantal vlakken belemmerend zijn voor dakloze jongeren om terug naar school te gaan. Wij helpen de deelnemers om die hoge drempel te verlagen. Het educatieproject is ook een goede manier om te ervaren of school haalbaar is of dat er eerst andere paden bewandeld moeten worden.

Samen met ROC Mondriaan zijn we het educatieproject gestart om dakloze jongeren te ondersteunen op weg naar een hoopvolle toekomst.

Een uniek traject in samenwerking met ROC Mondriaan

Ons educatieproject biedt een speciaal traject van 10 weken aan gemotiveerde jongeren in een klas met maximaal 15 deelnemers. Gedurende drie dagdelen per week krijgen zij lessen in Nederlands, rekenen en beroepsoriëntatie bij ROC Mondriaan. Bovendien leren ze structuur aan te brengen in hun leven en effectief te functioneren in een groep.

 

Individuele begeleiding

Onze jongeren krijgen niet alleen klassikale lessen, maar ook individuele gesprekken met een decaan over hun toekomstplannen. Na het succesvol doorlopen van het traject, ontvangen ze een waardevol certificaat, dat vertrouwen wekt bij fondsen die hen willen ondersteunen in hun vervolgopleiding.

Maar de grootste beloning komt van binnenuit: jongeren bewijzen aan zichzelf dat ze iets kunnen bereiken als ze het echt willen.

Meer dan school

Naast de vaste lessen organiseren we voor de jongeren ook leuke activiteiten gedurende het traject. Dit helpt bij de motivatie van de deelnemers en tegelijkertijd leren ze elkaar ook op een andere manier kennen. In een ontspannende setting gaan we poolen, bowlen, varen of naar een museum. Uiteraard mag de klas ook andere suggesties geven.

Wil je zelf weer terug naar school? Lees hier meer.

Successen en toekomstige plannen

In 2022/2023 hebben we 3 succesvolle trainingen georganiseerd met in totaal 24 deelnemers. Van hen haalden 19 deelnemers de eindstreep en ontvingen een welverdiend certificaat. 13 van deze deelnemers hebben aan de hand van het educatieproject stappen gezet richting een opleiding. Maar dit is niet het enige resultaat waar we trots op zijn.

Resultaat is ook dat deelnemers enthousiast zijn geworden om stappen te zetten, weer perspectief te zien en een idee hebben gekregen van de richting die ze op willen. Ondanks dat sommigen worden geconfronteerd met uitdagingen, hebben we gezien dat dit traject hun leven positief heeft beïnvloed.

Doe mee en maak het verschil

Bij het educatieproject gaan we verder dan onderwijs alleen; we bieden (dreigend) dakloze jongeren een kans op een betere toekomst.

Contact

Wil jij weten hoe je iemand kan aanmelden voor het educatieproject of wil je zelf weer terug naar school? Neem dan contact op met onze projectleider.

Roos Schrama

Projectleider Educatieproject

(+31) 06 - 34 62 30 71
roos@straatconsulaat.nl

Bekijk ook

Ik
ben
dakloos

Zoek je hulp bij het vinden van een opvangplek? Of heb je vragen over zorg, welzijn, wonen, dagbesteding of financiën?

Ik
wil 
helpen

Wil je geld doneren, vrijwilliger worden of als (zakelijke) partner een samenwerking, actie of project met ons opzetten?

Meer
over
ons werk

We behartigen de individuele en collectieve belangen van dakloze mensen in Den Haag en doen dit nadrukkelijk samen mét en op basis van de expertise van (voormalig) dakloze mensen.