• Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Blogger

Lente

’t Is april
en je ziet ’t gebeuren
je ziet de lente
de natuur weer kleuren.

De bomen langs de gracht
spiegelen zich in het water
eerst nog helemaal kaal
maar voorzichtig groen al even later.

De lente kruipt langs de gevels
en kruipt onder je huid
van tuin naar tuin
overal geeft ’t kleur, bot ’t uit.

Meer zon, meer kleur, meer warmte
geeft zoveel blijheid
weer zonder warme winterjas
geeft jubelende vrijheid.

Yvonne Louise

 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Blogger

Oproep: Coastal Gym

Kim van Coastal Gym biedt onze vrijwilligers een unieke belevenis aan! Zij is PULLKA trainer bij Coastal Gym en geeft elke woensdag- en vrijdagochtend les op het strand van Scheveningen. Ik heb onlangs een proefles gevolgd en vond het helemaal geweldig! Je trekt een soort slee achter je aan die je vult met (weinig of veel) zand. Je maakt een mooie wandeling, geniet van de natuur en doet onderweg oefeningen. Zo zijn we met de slee de trap op en af gegaan. Je sluit af met een meditatieoefening en een optionele duik in zee. Het duurt 1,5 tot 2 uur. Je doet het helemaal op eigen tempo en zo zwaar als je zelf wilt, ideaal voor een niet zo sporter als ik.

Kim biedt vrijwilligers van Straat Consulaat een gratis proefles aan op maandag 3 juni van 9.30u tot uiterlijk 11.30u op het strand van Scheveningen (Zwarte Pad). Voor wie daarna enthousiast is, gaan we regelen dat je gratis aan een aantal lessen mag deelnemen.

Doe je mee? Geef je op bij Mieke. Aantal plaatsen beperkt, dus wacht niet te lang.

Mieke

 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Blogger

Van Monika

Hallo, goedemorgen lente!
De afgelopen twee maanden ben ik veel ziek geweest, ik heb in het ziekenhuis gelegen. Ik lig minstens twee of drie keer per jaar in het ziekenhuis. Waardeer ik mijn gezondheid? Zodra ik langzaam terugkeer naar het normale dagelijkse leven, dank ik God dat Hij mij de kans heeft gegeven om in een land te leven dat mij een tweede leven heeft gegeven. Ja, Nederland heeft mij een tweede leven gegeven! Nu richt ik mij tot alle Nederlanders: jullie hebben en hebben heel veel geluk dat jullie hier in Nederland geboren zijn en van jongs af aan leven. Ik dank God dat ik zal sterven in een land dat mij de kans gaf op een betere gezondheid, een normaal huis, de geweldige mensen die ik hier in Nederland ontmoet, mensen van Reakt, Straat Consulaat en Parnassia.

Ik heb Polen nog geen minuut gemist, dat ik alleen maar beschouw als mijn geboorteland. Eindelijk kan ik zeggen wat ik voel, wat ik denk, ik schaam me niet voor de ziekte, dankzij de persoon van wie ik het meest houd, Mara. Zij heeft empathie en ze helpt me altijd door moeilijke tijden. Mara is een geweldige medewerker van Parnassia Groep.

Mijn actieve sociale leven en het dagelijks leven worden meerdere keren per jaar beperkt door ziekte. Het is voor mij heel bijzonder dat ik door jullie allemaal als een normaal mens wordt geaccepteerd – wat ik helaas in Polen nog nooit heb meegemaakt. Daarom mis ik het land waar ik vandaan kom niet. Ik heb elke dag telefonisch contact met mijn moeder en met mijn kleinzoon en dat is voor mij genoeg. Ik weet zeker dat als een Pool dit leest, hij mij zal bekritiseren, hij heeft het recht! Maar ik zal mijn mening niet veranderen.

We hebben contact gehad met enorm veel dakloze mensen uit Polen. Ook hier rijst de vraag: waarom wil 90% van deze mensen niet terug naar Polen? Heeft iemand in Polen op straat een dakloze Nederlander ontmoet? Ik heb nog nooit van een dergelijk geval gehoord. Er is één antwoord: als het land waarin ik ben geboren mijn gevoel van veiligheid is, dan ga ik niet weg, hoe dan ook. Zo is Polen niet.

Veel Poolse mensen werken hier voor ongeveer PLN 13,70 bruto (hoeveel ze netto ontvangen is een beslissing van het betreffende arbeidsbureau) minus de woonkosten en verzekering en het is nog steeds winstgevend voor hen om hier te werken om de familie in Polen te steunen. Mensen vluchten uit een land dat geen sociaal minimum kent, uit een land waar gepensioneerde senioren sterven van de honger.

Ik schrijf vandaag over mensen die er de voorkeur aan geven dakloos te worden door emigratie. De Europese Unie zou aandacht moeten hebben voor de leefsituatie in landen als Polen. Een voorbeeld uit mijn eigen leven, want daar gaan mijn artikelen over – een psychiatrisch ziekenhuis in het land van mijn herkomst is één lang drama. Maar genoeg voor deze keer!

Lieve mensen, ik wens jullie een gezond, vredig en vreugdevol Hemelvaart en veel hoop,

Monika

 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Blogger

BHV training in het Willem Dreeshuis

Afgelopen 2 april hebben een aantal van onze medewerkers en vrijwilligers een BHV cursus gehad. Deze keer had het Willem Dreeshuis de ruimte voor ons beschikbaar gesteld. Na een korte voorstelronde hebben we eerst een uitgebreide uitleg gehad over reanimeren en welke tools daarbij gebruikt worden, zoals de AED. Daarna mochten we zelf het reanimeren oefenen en probeerde iedereen de bijna onmogelijke 100% score te halen, wat tot een leuke competitie leidde onder de deelnemers. Vervolgens gingen we in groepjes oefenen hoe een reanimatie te werk gaat met een AED. Later hebben we ook mogen oefenen hoe we een verbandje aanleggen en hebben we als afsluiter een brandoefening gedaan, ook met veel hilariteit. Al met al een geslaagde cursusdag en is iedereen geslaagd als BHV’er!

Sylvana

 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Blogger

Nieuwe website www.straatconsulaat.nl

Hallo allemaal,

Ik ben ontzettend blij om jullie te kunnen vertellen dat na maanden van hard werken, onze nieuwe website eindelijk live is! Dit was een team inspanning waarbij ik nauw heb samengewerkt met Wim, Wouter, Bonny en Geertje. Dankzij hun inzet en expertise hebben we een website gecreëerd die nóg beter uitstraalt wie we zijn en wat we doen, aansluit bij onze mooie nieuwe huisstijl en ook wat gebruiksvriendelijker is.

Op onze vernieuwde site vind je alles wat je moet weten over onze projecten, het laatste nieuws, de thema’s waar we op werken en hoe je meer betrokken kunt raken bij ons werk. Of je nu nieuwsgierig bent naar wat we doen of wilt bijdragen aan onze doelen, onze website maakt het allemaal gemakkelijker om te navigeren en deel uit te maken van ons werk.

Ik nodig je van harte uit om een kijkje te nemen en ons te vertellen wat je ervan vindt! Bedankt voor jullie steun en enthousiaste reacties die we al hebben ontvangen.

Groet,

Iris

 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Blogger

Tip van de maand: Informatiepunten Mentale Gezondheid van Kompassie

Heb je last van stress, piekergedachten of moeite met grenzen stellen? Of sta je op de wachtlijst bij de GGZ? En wil je direct laagdrempelige en persoonlijke hulp? Dan kun je terecht bij de Informatiepunten Mentale Gezondheid van Stichting Kompassie!

Informatiepunten Mentale Gezondheid zijn laagdrempelige en openbare plekken in de stad, dicht bij de inwoners en voor iedereen toegankelijk. De ervaringsdeskundige vrijwilligers van Kompassie bieden daar praktische en emotionele ondersteuning, zodat mensen zelfstandig aan de slag kunnen gaan met het versterken van hun mentale veerkracht. Hierbij wordt de Mentale Agenda (https://www.mentaleagenda.nl/) ingezet. Op deze website vind je een overzicht van activiteiten, evenementen en kijk-, lees- en luistertips op het gebied van mentale gezondheid. Je kunt deze website natuurlijk ook zelf bekijken.

Informatiepunten Mentale Gezondheid zijn te vinden op de volgende locaties:
* Centrale Bibliotheek (Spui 68): iedere donderdag van 14.00 tot 16.00 uur op de 2e verdieping
* Welzijn Scheveningen (Badhuisstraat 177): iedere vrijdag van 10.00 tot 13.00 uur in Het Kalhuis
* Kompassie (Laan 20): iedere werkdag van 11.00 tot 13.00 uur

Maak er vooral gebruik van als je hier behoefte aan hebt!

Steven