In Nederland zijn nog steeds zo’n 30.000 mensen dakloos, terwijl er in Den Haag alleen al duizenden panden leegstaan. Dat valt niet met elkaar te rijmen, vindt Marlies Filbri, directeur van belangenorganisatie Straat Consulaat. Ze schoof aan bij De Nieuws BV, samen met Wijnand, die momenteel dakloos is. Met zo’n 70 andere daklozen reiken ze binnenkort een prijs uit aan het meest schaamteloze geval van leegstand in de stad.

Lange wachttijden
Wijnand heeft van alles geprobeerd om aan een huis te komen: hij reageert op particuliere woningen en op normale sociale huurwoningen, maar overal staan wachttijden voor. “De wachttijden zijn minimaal vijf jaar en lopen zomaar op naar de tien jaar.” Zelf heeft hij zich pas net ingeschreven, en dan kom je gewoon niet in aanmerking voor een huis, vertelt hij. “Als je onverwachts iets overkomt, dan sta je in de wacht. Al die tijd is er dan gewoon niks.”

Recente cijfers laten zien dat de groep mensen in Nederland zonder huis steeds groter wordt. Dat kan Marlies Filbri beamen: “We zien veel meer aanloop van mensen die dakloos zijn, zoals Wijnand. Het enige wat ze nodig hebben is een dak boven hun hoofd. De wooncrisis is echt enorm toegenomen.”

Lees het volledige artikel + video op de website van nporadio1.nl:

Prijs voor meest schaamteloze geval van leegstand in Den Haag: 'Dakloosheid is een woonprobleem'

Nieuws van het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!

Lopende projecten bij het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!

Een koffiebar gerund door voormalig dakloze mensen waar inwoners en ondernemers uit Den Haag en dakloze mensen elkaar kunnen ontmoeten.

Armoede in Nederland. Geldgebrek leidt vaak tot uitstel van betalingen en van uitstel komt afstel en dan is de afgrond snel in zicht. Klik hier voor een overzicht!

Geeft alle gepubliceerde berichten weer op onze website. Klik hier voor het overzicht!