Volkshuisvesting. Als het aan Hugo de Jonge ligt, is dat hét woord dat zijn tijd als (demissionair) woonminister kenmerkt. De bouw en de verhuur van woningen zijn het afgelopen decennium te veel overgelaten aan de markt, bleef de CDA’er herhalen. Om de wooncrisis op te lossen, zei hij, moet de overheid ingrijpen.

Een van de wetten waarmee De Jonge dat wil doen, is de Wet betaalbare huur, die donderdag door de Tweede Kamer werd aangenomen. Als de wet ook door de Eerste Kamer komt, gaat de huur van naar schatting 300.000 huurwoningen de komende jaren omlaag.

Het puntenstelsel dat nu de huur van sociale huurwoningen bepaalt – die maximaal 880 euro kale huur per maand kosten – gaat met deze wet ook gelden voor zogenoemde midden huurwoningen. Dat zijn woningen die tussen de 880 en ongeveer 1.100 euro kale huur per maand kosten.

Daarmee dicht de wet een groot gat: op dit moment zíjn er helemaal geen regels voor de huur van woningen die qua puntenaantal buiten de sociale sector vallen. Zodra de huur van een woning meer mag kosten dan 880 euro, kunnen huisbazen zoveel vragen als wat mensen ervoor willen betalen.

Lees het volledige artikel op de website van de Correspondent: 

Door de nieuwe huurwet wordt wonen betaalbaarder – maar de wooncrisis vraagt om meer

Nieuws van het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!

Lopende projecten bij het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!

Een koffiebar gerund door voormalig dakloze mensen waar inwoners en ondernemers uit Den Haag en dakloze mensen elkaar kunnen ontmoeten.

Armoede in Nederland. Geldgebrek leidt vaak tot uitstel van betalingen en van uitstel komt afstel en dan is de afgrond snel in zicht. Klik hier voor een overzicht!

Geeft alle gepubliceerde berichten weer op onze website. Klik hier voor het overzicht!