Geen deurwaarder meer en geen stapels rekeningen. Arnhem wil de schulden kwijtschelden van veertig tot zestig gezinnen in Immerloo II, de armste wijk van Nederland. Als experiment. Nooit eerder koos een gemeente hiervoor. ,,,We kunnen kinderen wel een Gelrepas geven om te sporten, maar we kunnen pas echt het verschil maken door de geldzorgen van hun ouders weg te nemen”, zegt wethouder Mark Lauriks.

Hij komt als wethouder vaak in Immerloo II en hoort daar van hulpverleners wat er speelt in gezinnen. ,,Ze willen daarmee aan de slag, maar al die schulden houden dat tegen. We bieden wel schuldhulp aan. Maar het lukt vaak niet om mensen daarin te krijgen. Bovendien legt schuldhulp je leven stil, want ook dan ben je steeds met geld bezig.”

En schuldhulp is volgens Lauriks duur. In Nederland geven gemeenten jaarlijks meer dan 17 miljard euro uit om 3 miljard aan schulden af te lossen. ,,Dat moet dus anders kunnen”, zegt de Arnhemse wethouder. Maar juridisch ligt dit lastig. Arnhem mag wel de gemeentelijke schulden kwijt schelden. ,,Maar dan houd je al die andere schulden nog over. Met energiebedrijven, zorgverzekeraars en woningcorporaties zijn we in overleg. Maar dan heb je nog de Klarna’s en Wehkampen. Die schulden mogen wij niet aflossen.”

Lees het volledige artikel op de website van het AD: 

Arnhem wil schulden van gezinnen in armste wijk van Nederland kwijtschelden: ‘Geldzorgen houden alles tegen’

Nieuws van het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!

Lopende projecten bij het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!

Een koffiebar gerund door voormalig dakloze mensen waar inwoners en ondernemers uit Den Haag en dakloze mensen elkaar kunnen ontmoeten.

Armoede in Nederland. Geldgebrek leidt vaak tot uitstel van betalingen en van uitstel komt afstel en dan is de afgrond snel in zicht. Klik hier voor een overzicht!

Geeft alle gepubliceerde berichten weer op onze website. Klik hier voor het overzicht!