Geschreven vanuit de Bond Precaire Woonvormen

Komende week bespreekt de Tweede Kamer de initiatiefwet van de Christenunie en de PvdA om tijdelijke huurcontracten van maximaal twee jaar aan banden te leggen en een vaste huurcontract weer de norm te maken. Dit voorstel zet echter slechts één pennestreek door de wildgroei van flex- en tijdelijke contracten. De grote meerderheid van deze contracten blijft met dit wetsvoorstel gewoon bestaan.

Sterker nog, er zullen juist veel meer tijdelijke contracten bijkomen als het aan de regering ligt. De regeringspartijen stellen namelijk voor de definitie van een sociale huurwoning aan te passen zodat tijdelijke woningen ook mogen meetellen als sociale voorraad. Daarmee komt de weg vrij om een permanente “flexibele schil” van 120.000 tijdelijke woningen te realiseren tussen nu en 2030.

Gedwongen verhuizingen aan de orde van de dag

De Bond Precaire Woonvormen wordt dagelijks geconfronteerd met de effecten van de wooncrisis. Tijdelijke contracten, dakloosheid, huisuitzettingen en gedwongen verhuizingen zijn aan de orde van de dag. Studenten staan nog steeds op straat na afloop van hun campuscontract zonder kans op een huis. Ik hoor zelfs van steeds meer studenten dat een tweede studie goedkoper is dan een studiootje op de vrije markt.

Lees het complete artikel op de website van BNNVara.nl:

Flex huurcontracten zullen alleen maar toenemen, ondanks initiatiefwet CU en PvdA