Het aantal mensen met geldproblemen is enorm toegenomen, ziet Humanitas, een vrijwilligersorganisatie voor schuldhulp. Maar uit CBS-cijfers blijkt dat de armoede nog nooit zo laag was als nu. Neemt armoede nu wel of niet toe?

“We zien steeds meer mensen met problematische schulden”, zegt Jerzy Soetekauw, directeur van Humanitas. De organisatie telt duizenden vrijwilligers, die helpen bij schulden. In twee jaar tijd verdubbelde het aantal mensen dat ze helpen: “We zien dat de schuldenlast per huishouden steeds hoger wordt.”

Dat komt mede doordat er wantrouwen is in instituties en overheden, zegt Soetekauw. Dagelijks komen vrijwilligers over de vloer in 80.000 huishoudens. “We zien dat mensen veel te lang blijven wachten. Dat levert veel stress en ellende op. Als ze eenmaal bellen, is de wanhoop vaak wel nabij.”

640.000 mensen in armoede
Hoe rijmt dat met cijfers van het CBS, dat juist een rooskleuriger beeld schetst? “Op dit moment zijn er zo’n 640.000 Nederlanders die een inkomen hebben onder de lage inkomensgrens”, zegt Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom bij het CBS. “Dat zijn er nog steeds 640.000 te veel.”

Toch is dat aantal ‘historisch laag’, zei het kabinet eerder. Het is veel meer geweest, bevestigt Van Mulligen. “Een paar jaar geleden zaten we nog rond een miljoen, in de jaren 80 zelfs bijna 3 miljoen. Als je nagaat, was dat toen meer dan één op de vijf Nederlanders. Nu gaat het nog maar om zo’n 5 tot 6 procent, dus het gaat de goede kant op.”

Ook de energietoeslag hielp daarin mee, zegt hij: “Dat was een aardige aanvulling voor lage inkomens.”

Lees het volledige artikel op de website van nporadio1.nl:

Meer mensen met schulden, tegelijk was armoede nooit zo laag. Hoe kan dat?

Nieuws van het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!

Lopende projecten bij het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!

Een koffiebar gerund door voormalig dakloze mensen waar inwoners en ondernemers uit Den Haag en dakloze mensen elkaar kunnen ontmoeten.

Armoede in Nederland. Geldgebrek leidt vaak tot uitstel van betalingen en van uitstel komt afstel en dan is de afgrond snel in zicht. Klik hier voor een overzicht!

Geeft alle gepubliceerde berichten weer op onze website. Klik hier voor het overzicht!