Heb je ooit stilgestaan bij al het werk dat we dagelijks verrichten zonder erkenning of beloning? Samen met kunstenaars Philippine en Bo duiken we in de wereld van onzichtbaar werk. We verkennen taken die onmisbaar zijn voor ons dagelijks leven, maar vaak onopgemerkt blijven: opvoeden, koken, het werk van netjes de straat op gaan. Het vinden van een slaapplaats zonder vaste woonplek, en zien dat je droog blijft. Op tijd medicijnen innemen – of die van de buurvrouw voor haar ophalen bij de apotheek. En dan nog een praatje met haar maken.. 

Het vraagt allemaal tijd, aandacht en energie, de enige reden dat we het geen werk noemen is dat je er niet voor wordt betaald. Onzichtbaar werk dus.

Vorige week brachten we met de Achterban een inspirerend bezoek aan een atelier in Den Haag, waar we ons onderdompelden in een bad van creativiteit. Met het thema ‘Wat als je dakloosheid als werk beschouwt?’, werden we uitgenodigd om dakloosheid vanuit een geheel nieuw perspectief te bekijken. In plaats van ons te concentreren op de problematiek, richtten we ons op de vaardigheden en competenties die nodig zijn om te overleven zonder vaste woon- of verblijfplaats. Bewustwording, het tegengaan van stigmatisering en beeldvorming zijn terugkerende thema’s.

In het atelier kregen we de vrijheid om onze gedachten en gevoelens te uiten via een breed scala aan artistieke uitingsvormen. Van schilderen tot beeldhouwen, van schrijven tot het maken van collages – elk van ons ontdekte een unieke manier om onze perspectieven te delen. Deze artistieke expressies werden ter plekke op t-shirts gedrukt, waardoor we letterlijk gehuld in onze eigen creaties het atelier verlieten.

creativiteit in onzichtbaar werk
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Blogger

Nieuws van het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!

Lopende projecten bij het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!

Een koffiebar gerund door voormalig dakloze mensen waar inwoners en ondernemers uit Den Haag en dakloze mensen elkaar kunnen ontmoeten.

Armoede in Nederland. Geldgebrek leidt vaak tot uitstel van betalingen en van uitstel komt afstel en dan is de afgrond snel in zicht. Klik hier voor een overzicht!

Geeft alle gepubliceerde berichten weer op onze website. Klik hier voor het overzicht!