Foto: Kansfonds van Willem van Sermondt.

Hoeveel daklozen wonen er in Gelderland? Dat is een vraag die zowel het Kansfonds als de Hogeschool Utrecht en dertien verschillende Gelderse gemeentes bezighoudt.

“In Nederland ontbreekt het zicht op de omvang en de aard van dakloosheid”, vertelt Willem van Sermondt van het Kansfonds. “In België wordt een methode gebruikt waarbij alle mensen en organisaties die in aanraking komen met dak- en thuislozen meewerken. Zij worden gevraagd om alle mensen, die in die situaties verkeren, in kaart te brengen.” Deze methode zal dan ook gebruikt worden bij deze telling.

De ‘klassieke’ zwerver op een bankje die slaapt onder een krant, is niet meer het standaard beeld. Om deze aantallen te kunnen tellen gebruiken ze op de teldag de nieuwe methode. “De leefsituaties van dak- en thuislozen zijn heel divers. Denk aan een vrouw die met kinderen in een vakantiehuisje bivakkeert, autoslapers en jongeren die van bank naar bank gaan, maar ook mensen die in een tent kamperen of antikraak wonen. Dit zijn vaak mensen met een verborgen leefsituatie. Juist die mensen melden zich minder vaak bij een maatschappelijke instantie. Met deze methode willen we hen ook gaan tellen.”

Lees het volledige artikel op de website van gld.nl:

Daklozentelling in Gelderland: hoeveel mensen zwerven er rond?

Nieuws van het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!

Lopende projecten bij het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!

Een koffiebar gerund door voormalig dakloze mensen waar inwoners en ondernemers uit Den Haag en dakloze mensen elkaar kunnen ontmoeten.

Armoede in Nederland. Geldgebrek leidt vaak tot uitstel van betalingen en van uitstel komt afstel en dan is de afgrond snel in zicht. Klik hier voor een overzicht!

Geeft alle gepubliceerde berichten weer op onze website. Klik hier voor het overzicht!