Foto:  Eveline van Egdom

Provincie Utrecht – Het aantal daklozen in Nederland groeit weer na een dalende trend sinds 2018. Dat blijkt uit CBS-cijfers. Utrecht ziet een zorgwekkende toename van mensen die op straat leven. Daarnaast is het aantal urgentieaanvragen van mensen die dakloos dreigen te raken met maar liefst 260 procent gestegen. “Het is echt code rood. Dit is slechts het topje van de ijsberg.”

In Nederland zijn vorig jaar 30.600 rechthebbende daklozen tussen 18 en 65 jaar geteld, een jaar eerder waren dat er nog 26.600. Vooral het aantal daklozen uit een ander Europees land dan Nederland is gestegen. Het werkelijke aantal is veel hoger, zegt branchevereniging Valente, die spreekt van onaanvaardbare situatie.

Kijkend per gemeente behoort Utrecht tot de koplopers, maar hoeveel daklozen er precies zijn, staat niet in het onderzoek. Het CBS meldt wel dat 36 procent van de dakloze mensen ingeschreven staat in een van de vier grote steden, waaronder Utrecht. Daarvan heeft 80 procent een niet-Nederlandse herkomst. De gemeente Utrecht kan op dit moment ook niet aangeven hoeveel rechthebbende daklozen er waren in 2023. Het jaar ervoor waren in totaal 2.077 in beeld. Over het gehele jaar 2023 zijn nog geen cijfers bekend.

Lees het volledige artikel op de website van rtvutrecht.nl:

Slapen in je auto of op de camping: Utrecht ziet explosieve stijging van mensen die dakloos dreigen te raken

Nieuws van het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!

Lopende projecten bij het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!

Een koffiebar gerund door voormalig dakloze mensen waar inwoners en ondernemers uit Den Haag en dakloze mensen elkaar kunnen ontmoeten.

Armoede in Nederland. Geldgebrek leidt vaak tot uitstel van betalingen en van uitstel komt afstel en dan is de afgrond snel in zicht. Klik hier voor een overzicht!

Geeft alle gepubliceerde berichten weer op onze website. Klik hier voor het overzicht!