Goed nieuws voor de Haagse dak- en thuislozen: er zijn zeker duizend plekken gevonden waar ze – in ieder geval tijdelijk – kunnen slapen. Juist nu de ‘winteropvang’ gisteren rücksichtslos is gesloten door de gemeente, terwijl het nog bitter koud is, is dit een opsteker.

Wanneer deze duizend plekken beschikbaar komen? Heel simpel: als de Oekraïense gezinnen terug naar huis kunnen of een beter onderkomen hebben gevonden. Want zo is het toevallig wel: er is geen plek voor de noodopvang van dak- en thuislozen, maar voor vluchtelingen gaan de deuren wagenwijd open.
Het heeft geen pas om hier een waardeoordeel over te geven – je mag nooit leed met leed vergelijken – maar wrang is het wel. Het is eerlijk gezegd nog wranger: momenteel wordt de winteropvang gesloten, maar meteen weer in gebruik genomen voor… Oekraïense vluchtelingen.

Afgelopen jaar meldden zich ruim vierduizend mensen (!) bij het daklozenloket. Hun aantal neemt ieder jaar toe. Het aantal opvangplekken groeit echter niet mee. Vandaar de oproep van hulporganisaties als de stichting Straat Consulaat om de plekken waar nu vluchtelingen worden opgevangen straks zoveel open te houden voor opvang van daklozen.

Lees het complete verhaal van Sjaak Bral op de website van het AD:

Sjaak Bral: Arbeidsmigranten, studenten en dak- en thuislozen verdienen onze compassie en onze broodnodige hulp

Let op! Dit is een premium artikel en gaat af van uw gratis artikelen bij het AD.