Ze mogen hier niet zijn, maar kunnen ook niet terug. In Rotterdam verblijft een groeiende groep ouderen zonder verblijfspapieren, gevangen tussen overheden die ze niet willen hebben. Hoe ouder ze worden, hoe minder ze zichzelf kunnen redden.

Om te begrijpen waarom die groep oudere mensen zonder papieren in Nederland groeit, moeten we dertig jaar terug in de tijd. In de jaren 90 kwam er strengere wetgeving voor buitenlanders in Nederland. Een verblijfsvergunning krijgen werd lastiger. Nu, zo’n dertig jaar later, zien organisaties dat mensen die op jonge leeftijd naar Nederland kwamen ouder zijn geworden en nog steeds niet de juiste papieren hebben.

Nu ze 50, 60, 70 jaar zijn, krijgen ze specifieke behoeften en problemen, ziet predikant Ranfar Kouwijzer van de Pauluskerk in Rotterdam, een veilige haven voor dak- en thuislozen. “Ze kregen altijd hulp van anderen of verdienden op hun eigen manieren geld om van rond te komen. Nu ze ouder worden en bijvoorbeeld fysieke klachten krijgen, is het steeds lastiger om zichzelf te redden, legt Kouwijzer uit.

Lees het complete artikel op de website van Rijnmond.nl:

Illegaal in Nederland, ongewenst in het thuisland: groeiende groep ouderen leeft zonder papieren op straat in Rotterdam