Een man in verwaarloosde kleding slapend op een vies bankje in een park. Te vaak nog wordt dit beeld gebruikt bij de publicatie van verhalen over dak- en thuisloosheid: niet respectvol, stigmatiserend en niet representatief voor hoe dak- en thuisloosheid in Nederland er werkelijk uitziet.

Bovendien belemmert deze eenzijdige beeldvorming een adequate aanpak van dak- en thuisloosheid. Kansfonds biedt samen met Straat Consulaat een alternatief: een set realistische foto’s van het leven van dak- en thuisloze mensen. Vrij te gebruiken door iedereen die een verhaal post of publiceert over dit thema.

De stigmatiserende foto’s bij verhalen over dak- en thuisloosheid geven een eenzijdig beeld. Zo blijven veel groepen in de gebruikte beelden buiten beschouwing. Jongeren en vrouwen bijvoorbeeld. De meeste dakloze mensen slapen bovendien niet (altijd) op straat. Zij verblijven op wisselende plekken bij bekenden of in de nacht- of 24-uursopvang. Het beeld van de man op het bankje met het blikje bier voedt ook het vooroordeel dat dakloosheid altijd samengaat met persoonlijke problematiek, zoals een verslaving aan drank en drugs.

Lees het complete artikel op de website van boeddhistischdagblad.nl:

Boeddhistisch dagblad: Eerlijke beeldvorming hard nodig bij het uitbannen van dak- en thuisloosheid

Foto: Deze foto zit in het pakket foto’s gemaakt voor het Kansfonds. Deze zijn ook rechtenvrij voor media toepassingen op het gebied van dakloosheid.