Nederland telt steeds meer dakloze arbeidsmigranten uit Midden- en Oost-Europa. Fotograaf Ton Toemen volgt een groep die in tenten slaapt in een Eindhovens bos. Vandaag dient een rechtszaak: de daklozen moeten daar weg van de gemeente. Maar waarheen?

Pepo is jarig. De geboren Bulgaar heet eigenlijk Preslav Vilyanov, maar zo noemt niemand hem. Hij is 44 geworden en viert zijn verjaardag met een aantal medebewoners van een tentenkampje bij Eindhoven. Pepo laat trots een tas vol cadeaus zien die hij heeft gekregen. Hij somt op: batterijen, sokken, ondergoed, een koplamp voor een fiets en een scheermes. En dat is nog maar het begin.

Het kampje waar Pepo zijn nachten doorbrengt is opgeslagen in een bos bij de beek de Dommel, net buiten de stad. Er staat een bonte verzameling van gekleurde tentjes, met bij de ingang een grijze partytent. Daarin ligt een matras dat dient als bank, en er staan een aantal stoelen, een tafel en een kast. Hier en daar lopen paadjes tussen de brandnetels door richting een tent of naar de beek. Een wc-rol op een boomstam verraadt dat in die richting de behoefte wordt gedaan.

Lees het complete artikel op de website van verhalen.trouw.nl:

Bij Eindhoven slapen dakloze arbeidsmigranten in tenten

Foto: Eveline van Egdom. De gebruikte foto is een nieuwe persfoto welke we hebben gelanceerd in de week van de beeldvorming van dakloze mensen. Deze foto’s zijn rechtenvrij te gebruiken voor publicaties in de media.