Europese fondsen als ESF+, EFRO en Inttereg moeten kunnen worden ingezet om het probleem van het toenemend aantal daklozen te bestrijden.

Voor structurele huisvesting van daklozen dient structureel geld te komen en daar moeten ook EU-fondsen voor kunnen worden ingezet. Dat vinden Europese gemeenten, verzameld in Eurocities.

Die boodschap bracht de Utrechtse wethouder Rachel Streefland (ChristenUnie) deze week namens 200 Europese steden over aan de EU-ministers van sociale zaken die bij Parijs bijeenkwamen om over dakloosheid te praten in het kader van het EU Platform on Combatting Homelessness. Dat platform is vorig jaar gestart. 

ESF, EFRO en Interreg

Het voorstel is dat daklozen bescherming moeten krijgen via fondsen als ESF+ en EFRO. Nu gaat dat geld uit die twee fondsen vooral naar arbeidsmarktintegratie. Gemeenten willen dat lidstaten en de EU de nationale voorwaarden zo maken, dat ze eveneens voor daklozen kunnen worden ingezet. De Europese decentrale overheden willen verder dat de Europese Commissie de structuurfondsen, zoals Interreg, meer inzet om innovatieve projecten op het vlak van dakloosheid in steden te stimuleren. Daarnaast moet geld van het EU-coronaherstelplan naar daklozen gaan. Nederland heeft zo’n plan nog niet opgesteld, maar het geld – 4,7 miljard euro – is via de achterkamertjes wel al grotendeels verdeeld.

Lees het complete artikel op de website van binnenlands bestuur:

Gemeenten: ‘Zet EU-fondsen in tegen dakloosheid’