Straat Consulaat: Ondanks de vele vragen en onzekerheden die er leven over de toekomst, ook over deze locatie, is de betrokkenheid van deze ondernemer hartverwarmend.

Den Haag, 11 mei 2020 – De coronacrisis treft dak- en thuislozen zwaar. Een groep burgers en ondernemers is DoneerEenDorp.nl gestart en bouwt belangeloos een tijdelijke opvangmogelijkheid voor maximaal 50 dak- en thuislozen die (vermoedelijk) besmet zijn met COVID-19 en in vervangende thuisisolatie moeten uitzieken. Het eerste dorp komt in samenwerking met de gemeente Den Haag en zorginstelling de Kessler Stichting op het terrein van het Cars Jeans Stadion.

De hoofdaccommodatie van ruim 600m2 verreist vanaf donderdag 14 mei op het parkeerterrein van het Cars Jeans Stadion. Tijdens de coronacrisis is er veel aandacht voor helden en slachtoffers. Echter één groep wordt, zoals altijd eigenlijk, vergeten: de bijna 40.000 dak- en thuislozen in Nederland. Mensen die op straat leven of tijdelijk in een noodopvang verblijven hebben de mogelijkheid van ’thuisblijven’ niet. Voor hen is het niet mogelijk om aan alle RIVM-maatregelen tegen de verdere verspreiding van het coronavirus te voldoen.

Maatwerk
Vrijdag 22 mei draagt initiator Martijn van Rheenen symbolisch de sleutel van het eerste gedoneerde dorp over aan de gemeente Den Haag. De speciaal ontworpen hoofdaccommodatie biedt bij de start plek aan 10 dak- en thuislozen en bestaat uit 31 units, waarvan 6 slaap- /behandelzalen. Het slimme modulaire bouwsysteem kan snel worden opgeschaald tot 40 individuele units.

De ruimte is opgedeeld in drie zones met drie aparte ingangen. De eerste zone is bestemd voor besmette patiënten terwijl in de tweede zone patiënten worden ondergebracht die nog getest moeten worden. Zij worden opgevangen in stand-alone units tot de uitslag binnen is. De derde zone is speciaal voor personeel (uiteraard niet-besmet) met aparte personeelsingang.

Mochten de klachten van een van de positief geteste patiënten verergeren, dan zal deze op een COVID-verpleegafdeling van een verpleeghuis of ziekenhuis worden opgenomen. De gemeente Den Haag werkt samen met ADO Den Haag (faciliteiten), de Kessler Stichting (opvang en begeleiding), Stichting HWW (verpleging) en de GGD (medische zorg coördinatie en infectiedeskundigheid).

Doneren omdat we het kunnen
Initiatiefnemer ‘Doneer een dorp’ is een beweging. Een groep van ondernemende burgers die belangeloos samenwerken met hulpdiensten en gemeentes. Die hun kennis, kunde, netwerk, bedrijf of financiën inzetten om in deze vreemde tijden een verschil te maken.

Een van de grondleggers, nu geslaagd ondernemer maar ooit zelf thuisloos, Martijn van Rheenen, vertelt: “We zijn geen stichting en ook geen bedrijf. We vragen geen geld. We doneren samen een dorp, omdat we de slagkracht hebben om het te doen. Van Rheenen: “Ik kan me maar al te goed identificeren met deze mensen. Lag er ’s nachts wakker van: waar ga je heen als je naar huis moet maar je geen huis hebt”.

Publiek en privaat samen
En DoneerEenDorp.nl is meer dan een goedbedoeld burgerinitiatief. ‘De betrokken mensen hebben samen de middelen en snelheid van handelen die een probleem als dit vraagt. Wij kunnen overal in Nederland direct schakelen bij een eventuele uitbraak onder daklozen. We kunnen ons niet door een tweede golf laten verrassen omdat het virus sluimerde onder een bevolkingsgroep die we zijn vergeten’.
Den Haag is slechts een eerste stap en in zekere zin toevallig gekozen, vertelt Van Rheenen. “Dit probleem speelt in alle (grote) steden. We moeten het samen doen. Met 17 miljoen Nederlanders, met gemeentes in overleg met elkaar, ondernemers en burgers, publiek en privaat samen.”

Foto: FabriQ-Media