Al geruime tijd voltrekt zich een dramatische ontwikkeling in Nederland: het aantal dakloze mensen neemt schrikbarend toe. Deze maatschappelijke ramp is verantwoordelijk voor ontelbaar individueel leed. Het schendt het recht op huisvesting, en sluit mensen uit van deze universele basisbehoefte. Eenmaal dakloos heb je nauwelijks toegang tot rechten, word je behandelt als tweederangs burger, waardoor het weer lastiger wordt eruit te raken.

Onlangs verscheen het rapport ‘herstel begint met een huis’ van de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving (RvS). Een effectieve aanpak dient daarom het recht op huisvesting centraal te stellen..

Cody Hochstenbach (postdoctoraal onderzoeker) en Jan de Vries (onafhankelijk adviseur en bestuurslid bij Bureau Straatjurist) gaan nog een stap verder in hun visie over aanpak van dakloosheid. Een effectieve huisvestingsaanpak moet wat hen betreft, aan de volgende 3 eisen voldoen:

  • De verantwoordelijkheid voor dakloosheid moet komen te liggen bij het Ministerie dat gaat over huisvesting;
  • De aanpak van huisvesting moet zich niet alleen richten op geregistreerde dakloosheid maar ook op dreiging van dakloosheid;
  • Dakloosheid anders definiëren, zodat er een beter beeld van de werkelijke omvang ontstaat.

Straat Consulaat: goede suggesties om er voor te zorgen dat het recht op huisvesting weer centraal komt te staan en de overheid hiermee haar verplichtingen nakomt.

Lees het artikel op de website van Joop BNNVara:

Stel het recht op huisvesting centraal bij aanpakken dakloosheid