Geen thema is zo gepolariseerd als migratie. Historicus Leo Lucassen mengt zich in het verhitte debat gewapend met cijfers en pragmatisme. ‘Iemand moet het doen, onwaarheden met feiten te lijf gaan.’

Leo Lucassen moet een waaier aan visitekaartjes in zijn bureaulade hebben. Hij is hoogleraar arbeids- en migratiegeschiedenis aan de universiteit van Leiden, directeur van het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis in Amsterdam en lid van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen.

Populisten van repliek dienen

Hij schrijft bijna maandelijks opiniestukken voor Nederlandse kranten als de Volkskrant, NRC en Trouw en publiceerde december 2021 met zijn broer Jan Lucassen een boek over de impact van migratie op Amsterdam sinds de 16e eeuw. Hij is een regelmatige gast op radio en tv en hij is al sinds jaar en dag een actief twitteraar over migratie.

Hij dient graag populisten van repliek, wat hem de titel van activistische wetenschapper heeft opgeleverd. ‘Iemand moet het doen, halve en hele onwaarheden met feiten te lijf gaan’, zegt Lucassen daarover. Maar, zo zegt hij, hij spreekt als wetenschapper, welke conclusie mensen daaruit trekken is aan hen.

Lees het complete artikel op de website van sociale vraagstukken.nl:

Leo Lucassen: ‘Wie geen migratie wil, moet snijden in economie’

Nieuws van het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!

Lopende projecten bij het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!

Een koffiebar gerund door voormalig dakloze mensen waar inwoners en ondernemers uit Den Haag en dakloze mensen elkaar kunnen ontmoeten.

Armoede in Nederland. Geldgebrek leidt vaak tot uitstel van betalingen en van uitstel komt afstel en dan is de afgrond snel in zicht. Klik hier voor een overzicht!

Geeft alle gepubliceerde berichten weer op onze website. Klik hier voor het overzicht!