Dinsdag 10 oktober was het World Homeless Day. Gisteravond, na de protestmars met als thema “Dakloosheid is een woonprobleem”, zaten we samen in onze koffiebar ‘Straatbakkie’ met elkaar te eten. ‘Een beetje moe maar voldaan’, om de woorden van de beroemde dakloze man Hans de Booy maar eens aan te halen. Ik keek om me heen en zag de minder beroemde en minder zichtbare dakloze mensen. Het was mooi om de tevreden gezichten te zien. Wat hebben ze, samen met ons, een fantastisch protestmars neergezet!

Ritme van Verandering
Tijdens het uur dat we door de stad liepen, nam het gevoel van verbondenheid en gedeelde kracht toe. De opzwiepende drums van de jongeren van de Antilliaanse Brassband ‘de Legendairs’, gaven ons het ritme en geluid dat nodig was om onze boodschap over de urgentie van dakloosheid te laten horen.

Terwijl we marcheerden, zag ik getekende maar ook opgetogen gezichten. Dat raakte me. Want ik hoop van harte dat we dakloosheid en de mensen die zich nu in die positie bevinden meer zichtbaar hebben kunnen maken. En ik hoop dat de verantwoordelijken bij de gemeente Den Haag onze boodschap van urgentie hebben ontvangen. Maar zelfs als dat niet volledig gelukt is, was de protestmars alsnog een groot succes.

De Kracht van Zichtbaarheid
Want waar Straat Consulaat samen met haar ervaringsdeskundige vrijwilligers voor strijdt is ook de empowerment van de mensen die de ultieme slachtoffers zijn van de wooncrisis. Power aan mensen die onzichtbaar zijn, getraumatiseerd zijn, buitengesloten en genegeerd worden, en van wie de rechten ontzegd worden.

Deze mensen hebben de kracht in zichzelf gevonden om zich gisteren op het podium uit te spreken en mee te lopen, samen met ons en andere betrokken organisaties die zich ook onvermoeibaar inzetten om dakloosheid te bestrijden.

En dat geeft mensen het gevoel er weer bij te horen en niet alleen te staan. En dat was wat ik gisteravond tijdens de nazit terug zag. Een diep gevoel van samenzijn en passie om het met elkaar voor elkaar te gaan krijgen. Nul dakloosheid in 2030! En tot die tijd zullen we ons laten blijven horen.

Geschreven door Marlies Filbri

Nieuws van het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!

Lopende projecten bij het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!

Een koffiebar gerund door voormalig dakloze mensen waar inwoners en ondernemers uit Den Haag en dakloze mensen elkaar kunnen ontmoeten.

Armoede in Nederland. Geldgebrek leidt vaak tot uitstel van betalingen en van uitstel komt afstel en dan is de afgrond snel in zicht. Klik hier voor een overzicht!

Geeft alle gepubliceerde berichten weer op onze website. Klik hier voor het overzicht!