We hadden deze week bijzonder bezoek. Abel (11 jaar) kwam samen met zijn moeder Angelique bij Straat Consulaat langs om in gesprek te gaan met de Achterban Jongeren.

Abel zit in groep 8 van de Montessorischool Nieuw Vreugd en Rust in Voorburg. Hij is nu met het project ‘Hoe overleef ik….’ bezig waarbij leerlingen zelf een onderwerp uitkiezen. Abel heeft het onderwerp dakloosheid gekozen en ons opgebeld met de vraag of hij met dakloze mensen kon praten over wat het betekent om dakloos te zijn. Zo tof dat hij in dit onderwerp geïnteresseerd is!Afgelopen woensdag was het zo ver. Samen met Raun, Luc en Selma van de Achterban Jongeren hebben we in onze koffiebar Straat Bakkie samen met Abel over dakloosheid gepraat. In het begin was Abel best wel zenuwachtig, maar Selma, Raun en Luc hebben hem zo goed en warm ontvangen. Raun: “Door de ontmoeting van Abel met ons werden twee ogenschijnlijke aparte werelden veel kleiner”.

Abel heeft van tevoren met zijn moeder besproken waarom hij het spannend vond. Al snel kwamen ze uit op stigma. Abel had een beeld van dakloze mensen: dat ze ouder zijn dan 50, vaak agressief zijn en misschien ook wel psychotisch.

Door de ontmoeting van vandaag is dat beeld en stigma verdwenen. “Abel stelde hele goede vragen en was zo oprecht geïnteresseerd” zegt Luc. “Het is tof om te zien hoe hij zenuwachtig binnenkwam, maar aan het einde helemaal loskwam en goede vragen stelde”. Zo maakte hij zich eerst zorgen of hij wel alles kon vragen, want het is natuurlijk ook heel verdrietig wat iemand heeft meegemaakt.

We hebben het gehad over of je vrienden hebt als je dakloos bent, hoe je aan je eten komt en of je goed kan slapen. Daarna zijn we met z’n allen naar de Koekamp gelopen en hebben we onderweg flyers uitgedeeld om aandacht te vragen voor dakloosheid. Een hoogtepunt voor zowel Abel als de Achterban! We willen Abel bedanken voor de mooie open vragen en de ontwapende gesprekken. Over een tijdje gaan we de uitkomst van zijn project zien!

 

vrijwilligerswerk jongeren campagne
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Blogger

Nieuws van het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!

Lopende projecten bij het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!

Een koffiebar gerund door voormalig dakloze mensen waar inwoners en ondernemers uit Den Haag en dakloze mensen elkaar kunnen ontmoeten.

Armoede in Nederland. Geldgebrek leidt vaak tot uitstel van betalingen en van uitstel komt afstel en dan is de afgrond snel in zicht. Klik hier voor een overzicht!

Geeft alle gepubliceerde berichten weer op onze website. Klik hier voor het overzicht!