• Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Blogger

In deze editie de verhalen van Monika, Wim en Anneke. Monika en Anneke delen hun persoonlijke levensverhaal en ik voel me vereerd dat zij dit willen doen. Ik heb een bijzondere baan, waarbij mensen in het eerste contact, de eerste kennismaking, vaak al heel persoonlijke verhalen met mij delen. Ik blijf dat heel waardevol en speciaal vinden. Zelf heb ik moeite om bij iedereen en onder alle omstandigheden mezelf te zijn. Ik bewonder anderen die zonder die filter of muur durven te leven. Met de jaren wordt mijn muurtje wel steeds lager.

Dan ook column van Peter over de politieke situatie na de verkiezingen van 22 november. Ik ben woke, dus voor mij is het een moeizame uitslag. Tegelijk draait het leven ook gewoon weer door en hoop ik dat ik de vrijheid behoud om mij in te zetten voor alle mensen, mij te verzetten tegen wat ik verkeerd vind en me te uiten zoals ik nu doe.

Dan nog een paar mededelingen! Wij zijn als vrijwilligersgroep nu 75 mensen sterk! Er was een flinke groei in 2023. Dit is wel het punt dat we gaan stoppen met het werven van vrijwilligers, met uitzondering van jongeren tussen de 18 en 28 jaar die (voormalig) dakloos zijn. We gaan in 2024 eerst in jullie investeren voor we nieuwe vrijwilligers aannemen.

Rest mij nog jullie mooie feestdagen toe te wensen! Ik ben op vakantie tot 9 januari, maar zie je graag nog op de kerstborrel.

Met groeten van Mieke

 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Blogger

Vrijwilligersprijs 2023

Yes, de vrijwilligers van Straat Consulaat hebben een prijs gewonnen! Op 25 november hebben Arnold, Rudolf en Thecla de prijs in ontvangst genomen van Mariëlle Vavier van de gemeente. Behalve eer hebben we ook 1000 euro gewonnen. Het geld is voor jullie, lieve vrijwilligers! Je kunt ideeën voor wat we gezamenlijk met het geld kunnen doen bij mij inleveren.

Dan gaan we in 2024 het beste idee ten uitvoer brengen!

Mieke

 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Blogger

Onze Kerstreis – door Monika

Hallo voor de tweede keer! Zoals ik in het eerste deel schreef, wil ik je graag mijn hele verhaal vertellen. Waarom, vraag je? Waarom zouden wij geïnteresseerd zijn in jouw verhaal? Iedereen heeft immers zijn eigen verhaal, dus waarom jij en Andrzej, zul je vragen, dus ik zal antwoorden waarom en voor wie het bedoeld is. Ons enige doel is het welzijn van de dakloze mensen. We kennen de weg van dakloos worden naar ons eigen appartement, zowel goed als slecht, omdat we die hebben bewandeld. Zeker tijdens de komende feestdagen is het erg moeilijk voor dakloze mensen, dat weten we allemaal. Misschien worden mijn herinneringen aan dakloosheid gelezen door iemand die dakloos is, misschien is het voor minstens één persoon een licht aan het einde van de tunnel.

Het verhaal van vandaag is niet chronologisch, ik wil je namelijk een van onze kerstdagen beschrijven. Ik denk dat het een jaar duurde, voordat we tijdens het coronavirus onderdak kregen via Straat Consulaat. We sliepen daarvoor op straat. We waren uitgenodigd om bij een vriend Kerstavond en Eerste Kerstdag te vieren. Helaas bleek toen we daar aankwamen dat we na de eerste nacht terug moesten naar Den Haag. Wat voelden we toen we op kerstavond door de straten van Den Haag liepen? Wat voelen twee mensen als ze naar kerstbomen in andermans huizen kijken? We zagen mensen en gezinnen met kinderen de nacht vieren waarop Christus werd geboren, vergelijkbaar met het sprookje van Christian Andersen: The Little Match Girl (het meisje met de zwavelstokjes). Het is iets verschrikkelijk verdrietigs: op zo’n avond op straat staan, tijdens zo’n bijzondere feestdag.

Plotseling verontwaardigd over dit alles en zeer wanhopig, besloot ik actie te ondernemen. Ik weet niet waar we zoveel wilskracht en wanhoop vandaan haalden om plotseling een hotel te vinden zonder enige financiële middelen met de mogelijkheid om de betaling uit te stellen! Je zult zeggen dat het een grap is of dat wonderen niet gebeuren, maar dat gebeurt wel!!!

Ik zal je namelijk nog iets vertellen: we werden door de eigenaren van het hotel uitgenodigd om daar te blijven tot 2 januari van het daaropvolgende jaar, dus voor een week, en nu het allerbelangrijkste: de uitgestelde betaling werd door bovengenoemde persoon omgezet in een gratis verblijf van een week. Eigenaren!!! Wat waren we warm, hoe geweldig vonden we het dat we de feestdagen en het nieuwe jaar in luxe omstandigheden konden doorbrengen. Omdat we de hulp van deze mensen kregen door de waarheid over onze situatie te vertellen.

Ik zou een ander verhaal moeten schrijven, maar vandaag vertel ik dit waargebeurde verhaal, een verhaal zo waar als het leven. Bekijk het alsjeblieft positief. Ik wil de huidige dakloze mensen bij elke stap laten zien dat als je iets echt heel graag wilt, je het ook kunt bereiken. Ik weet dat het heel moeilijk is voor dakloze mensen, maar er zijn ook situaties waarin ze moeten weten hoeveel wilskracht ze hebben, en ik geloof dat daar veel van is, en dan kunnen we alles bereiken.

Misschien is het niet veel troost, maar laten we alsjeblieft hopen op een goed nieuw jaar. Stel doelen voor het beëindigen van dakloosheid, schaam je niet om het te vragen. Geef jezelf de kans om jezelf te helpen. Geloof in jezelf en dat zal de helft van het succes zijn.

Nu wens ik alle dakloze mensen, mijn vrienden van Straat Consulaat, dat deze tijd van de geboorte van de zoon van God een prachtige tijd zal zijn, een tijd van positieve veranderingen. En onthoud alsjeblieft dat de hoop als laatste sterft, zoals geïllustreerd door ons verhaal hierboven. Tot ziens in 2024 en moge het voor jullie allemaal beter zijn.

Monika

 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Blogger

Peter: Gaat de nieuwe regering het woningtekort oplossen?

De uitkomst van de Tweede Kamerverkiezingen was spectaculair. Het werd een gigantische afstraffing voor het Kabinet Rutte 4, waarin sinds 2022 de partijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie samenwerkten. Vooral de PVV, NSC en BBB gingen er met de winst vandoor, met de eenmanspartij van Geert Wilders als absolute winnaar.

Voor dakloze mensen is de uitslag niet erg hoopvol. Want net nu we een Kabinet hadden dat dakloosheid zou gaan uitbannen en het woningtekort wilde oplossen, worden ze weggestemd. De zittende regering was bezig om 900.000 woningen te bouwen, waarvan 30% sociaal en betaalbaar. Ook wilde dit Kabinet dakloosheid uitbannen. Het was goed bezig om huisjesmelkers en marktwerking tegen te gaan. Eindelijk nam de overheid weer de regie bij de woningbouw. Maar kennelijk wilde de ongeduldige en sensatiebeluste kiezer liever de boel weer affikken en een nieuwe Messias op het schild hijsen.

De kiezer lijkt steeds wispelturiger te worden. In 2019 was Baudet van Forum voor Democratie de grote winnaar, in 2023 van der Plas van de BBB, en nu was het Wilders van de PVV die de winst naar zich toetrok. Zonder Rutte als rattenvanger voor rechtse kiezers, kon hij dit keer de politieke Idolsshow naar zich toetrekken. Een week voor de verkiezingen stond de PVV nog op 15 zetels. Na een paar debatten op TV werden het er uiteindelijk 37. Dat ga je krijgen als niemand nog een verkiezingsprogramma leest en zich laat leiden door wie de gelikste mens is op TV.

Het is nog maar de vraag of het Wilders gaat lukken om een regering te smeden. In het verleden is de PVV vooral in het nieuws gekomen met schandalen van drankmisbruik, vrouwenmishandeling en brievenbuspisserij. De partij en Wilders in het bijzonder grossieren in onbeschofte en lasterlijke uitspraken over allerlei minderheidsgroepen.

Toen de PVV in 2010 met 8 zetels in de Haagse gemeenteraad kwam, viel de fractie snel uit elkaar. Vier raadsleden vertrokken naar de Tweede Kamer en twee raadsleden liepen weg en begonnen hun eigen partij. Inmiddels zit er nog maar 1 raadslid van de PVV in de Haagse gemeenteraad. De vroegere Haagse PVV-stemmer heeft inmiddels door dat de PVV niets presteert en is massaal overgestapt naar de partij van Richard de Mos, die in 2012 uit de PVV-fractie stapte en voor zichzelf begon met Groep de Mos.

In de Haagse gemeenteraad onderscheidde de PVV zich de afgelopen 13 jaar met ruzies, afsplitsingen, wangedrag, strafbare feiten, fraude en gescheld. Het is niet uniek. We zien in de hele wereld dat schreeuwlelijken en patsers in de politiek meer macht krijgen. Kijk naar ongeleide projectielen als Trump in de VS, Orban in Hongarije of Erdogan in Turkije. Met hun asociale gescheld op zondebokken trekken ze hordes stemmers naar zich toe. Komt het door de onvrede die er overal heerst? Gaat het zo slecht met Nederlanders?

Vandaag las ik dat de armoede in 40 jaar nog nooit zo laag is geweest. De (minimum)lonen en uitkeringen zijn door het huidige Kabinet flink verhoogd, de werkloosheid is nog nooit zo laag geweest, er zijn nog nooit zo veel banen als nu. De gevestigde politiek heeft miljardensteun gegeven aan burgers en bedrijven tijdens de coronapandemie en de energiecrisis als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Onze leeftijdsverwachting behoort tot de hoogste van de wereld, ons pensioen- en zorgstelsel is nog steeds van hoog niveau, de criminaliteit is flink afgenomen en we zijn een van de gelukkigste en rijkste landen ter wereld. Natuurlijk geldt dit juichverhaal niet voor iedereen. Toch blijft het apart dat de zittende regering massaal naar huis is gestuurd. Ik hou me maar vast aan de gedachte dat een grote meerderheid niet op Wilders heeft gestemd en we bij de volgende verkiezingen weer iets hebben om weg te stemmen.

Peter

 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Blogger

Wim: ons online bestaan

‘Uit de oude doos’: De website van Straat Consulaat
Maart 2017 ben ik begonnen als webmaster bij Straat Consulaat. Dat was best wel een avontuur eigenlijk om dit te gaan doen in WordPress. Hiervoor had ik bij het Zeehelden Nieuws een website opgezet, dat was mijn eerste ervaring met het werken in WordPress. Hier had ik het nodige geleerd, ook met tal van issues die gaandeweg werden opgelost door navraag te doen bij anderen en mezelf in te lezen over het werken met WordPress. Maar ik was nog niet volleerd. Volgens mij raak je dat nooit eigenlijk. Je leert elke dag wel weer nieuwe dingen. Zo is dat ook met de website van Straat Consulaat gegaan.

Straat Consulaat heeft een Spamwebsite!
Dat was één van de dingen waar ik tegenaan liep binnen de toen nog piepkleine organisatie gevuld met digibeten . Een Spamwebsite was voor mij nieuw. Het principe van spammen, dat kende ik wel, maar een website die zou spammen? Hadden ze gezegd dat de website een linkfarm was dan had ik het wel direct begrepen, maar door het woord ‘spam’ gebeurden er andere dingen in mijn hoofd.

Op kantoor waren er dagelijks issues met e-mails die niet aankwamen en volgens XS4all -de toenmalige internetprovider- kwam dit doordat we dus aan het spammen waren. Ik beloofde hier werk van te maken, zodat het email verkeer wel door kon gaan.

Wat dan?!
De website zoals die er op dat moment voor stond, was door de persoon die met de vroegere website bezig was geweest één op één gekopieerd. 300 berichten rijk en ja, ik moest die dus allemaal bekijken om die over te zetten in het thema wat ik zou gaan gebruiken. Zo gezegd, zo gedaan en bij pagina 200 ofzo, kwam ik een pagina tegen met allemaal adressen van makelaars, woningbureaus en personen die kamers en appartementen verhuurden in Den Haag. Een lange lijst met volledige gegevens en links naar hun website! Deze ene pagina was tientallen keren gekopieerd en had dus een Linkfarm gecreëerd die onder de noemer spam valt. Ik had een mix van een ‘Aha-Erlebnis’, iets orgastisch en een diep gevoel van opluchting toen mijn oog op deze heerlijke klerezooi viel.

Een tikkie technisch?!
Misschien wel, maar het was mijn begin aan de website die in de 6 jaar en 9 maanden dat ik hieraan heb gewerkt is uitgegroeid tot een website met meer dan 2.000 berichten, veel verschillende pagina’s en vele tienduizenden bezoekers. De website draagt de boodschap van Straat Consulaat effectief en goed uit.

Life is Change!
De website gaat veranderen. Jonge mensen met frisse ideeën hebben zich de afgelopen maanden gebogen over een nieuwe look. Hier wordt nu druk achter de schermen aan gewerkt en een voorlopige schatting is dat eind januari 2024 de website in een nieuwe huisstijl komt te staan.

Groet!
Wim

 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Blogger

Het verhaal van Anneke

Hoi, ik ben Anneke, 58 jaar en sinds augustus ben ik als gastvrouw werkzaam bij Straat Bakkie als vrijwilliger. Dat bevalt me heel goed! Net zoals veel van de vrijwilligers heb ik het een en ander meegemaakt, ik ben een verslaafde in herstel. Ik vind het fijn om hier iets met jullie over te delen.

Ik ben opgegroeid in een streng gelovig conservatief arbeidersgezin: er waren veel regels en het gezin was niet heel warm: ik kwam niks tekort, maar extra aandacht en liefde was er ook niet. Mijn voornemen was als kind al om, zodra ik kon, een rijbewijs te halen en uit huis te gaan. Op mijn 14e werkte ik al bij mijn buren op de kwekerij en op mijn 16e werkte ik in de horeca in een hotel. Ik kon toen makkelijk met allerlei bijbaantjes mijn geld verdienen. Toen ik mijn MAVO-D afgerond had, ben ik gelijk gaan werken. Ik wilde verpleegkundige worden, maar dat is mij afgeraden omdat mijn wiskunde niveau niet hoog genoeg was. Bijlessen waren niet mogelijk – ik moest maar gewoon doen wat wel kon.

Ik ben toen gaan werken bij Van der Valk Avifauna (partyrestaurant, salonboten) – 7 dagen in de week in het hoogseizoen. Mijn collega’s werden mijn familie. Ik heb hier met veel plezier gewerkt. Mijn eerste woning kreeg ik toen ik net 19 jaar oud was. Ik wilde meer en na een aantal jaren ben in de catering gaan werken bij Gouds verzekeringen in Gouda, ik huurde een kamer in een van hun panden.

Rond 2001 ontmoette ik mijn huidige ex-echtgenoot. Hij woonde in Nigeria. Ik heb hem in Nederland ontmoet. Via een omweg zijn we samen in Nederland gaan wonen. In eerste instantie hadden we een goede klik, we waren er allebei aan toe om te settelen. Rond mijn 35ste raakte ik zwanger van mijn oudste dochter, na een half jaar een relatie. Mijn man moest voor praktische zaken naar Nigeria, daarom ben ik een tijd alleen geweest met mijn dochter. Ik ben zo snel als mogelijk weer aan het werk gegaan – mijn man had geen recht op een uitkering, was aan het inburgeren, sprak geen Nederlands en ik moest dus het gezin financieel onderhouden en alle praktische zaken regelen voor het gezin. Dat betekende dat ik 6 tot 7 dagen per week aan het werk was en daarbuiten druk met het gezin was. Mijn man richtte zich op zijn studie, ik steunde hem hierin – niet wetende dat mijn man een heel zakenimperium opbouwde.

Uiteindelijk werd ik op mijn 44ste zwanger van mijn 3e, en jongste, dochter. Door middel van opleiding en bijscholing werkte ik inmiddels als receptioniste en telefoniste bij CWI/UWV. Het contract was 4 dagen per week, tussen 9 en 17u werken. Met de komst van mijn 3e dochter kon ik hier helaas niet meer blijven werken – qua reistijd en aantal uren was dat niet vol te houden. Ik ben toen meer flexibel gaan werken, o.a. bij een callcenter.

De kinderen groeiden in de loop der jaren op – ik was altijd met mijn kinderen en werk bezig, maar eigenlijk deelden mijn man en ik niks meer met elkaar. Ik voelde me vaak eenzaam. Om de leegte te vullen, begon ik in de avond te drinken. Dat werd steeds meer, van een paar wijntjes naar sterke drank. Zo’n 7 jaar worstel ik nu met mijn verslaving. Dat heeft allerlei nare gevolgen gehad. Ik drink voornamelijk in mijn eentje thuis – vrienden hadden het niet zo door. Ik dronk de eenzaamheid weg van mijn mislukte huwelijk. Ik had het gevoel dat ik overal alleen voor stond ondanks dat ik een hele goede band heb met mijn dochters.

Op een gegeven moment ging het niet langer zo, niet met mijn huwelijk en niet met mijn verslaving. In het huwelijk was sprake van huiselijk geweld. Ik ben weggevlucht naar een vriendin. Met steun van deze vriendin ben ik uiteindelijk naar de huisarts gedaan (2022). In 2016 kreeg ik ook al hulp, ambulante verslavingszorg, maar dat had eigenlijk geen effect. Ik kwam voor een gesprek, praatte over mijn gebruik, en trok daarna weer een fles open.

Helaas duurde het langer voordat de juiste hulp kwam, maar op 3 februari 2023 ben ik opgenomen in een kliniek in Bilthoven – dat was de beste keuze in al die jaren voor mij. Daar ben ik weer helemaal opgeknapt.
Vanuit de kliniek kon ik door naar het safe house in Den Haag – eigenlijk zou ik in Rotterdam geplaatst worden, maar daar was op het laatste moment geen plek. Dat was een teleurstelling, want nu zat ik verder weg van mijn kinderen. Voor de kinderen had ik een OTS aangevraagd, zodat nu ik weg was uit huis, er wel toezicht was op de veiligheid van de kinderen. Helaas is mijn verblijf abrupt beëindigd in het safe house (mijn bezoek hield zich niet aan de huisregels – dat had ik moeten melden).

Ik werkte toen al bij een organisatie voor dakloze mensen, maar ik had nooit gedacht dat ik zelf ineens dakloos zou zijn. Gelukkig heb ik een warme band opgebouwd met mijn collega’s en medewerkers van Straat Consulaat – dat geeft me houvast. Zij zijn er ook voor mij als ik terugval. Op dit moment trek ik van hostel naar hostel – dat maakt het heel moeilijk om goed in herstel te blijven. Mijn situatie loopt nu vast vanwege allerlei praktische zaken en een problematische scheiding, een hoop financiële zaken zijn onduidelijk. Ik heb maatschappelijke ondersteuning gevraagd en ondersteuning vanuit verslavingszorg. Ik hoop binnenkort weer in een kliniek te kunnen worden opgenomen en daarna weer in een safe house te kunnen verblijven. Gelukkig heb ik een goed netwerk opgebouwd in Den Haag, waardevolle sociale contacten, en ik heb veel steunende initiatieven leren kennen, bijvoorbeeld Theater in de Steeg. Daarom wil ik nu in Den Haag blijven. Wie een (tijdelijke) woning voor mij heeft, laat het vooral weten :-)!

Ondanks alles heb ik veel plezier in mijn werk – het houdt mij echt op de been, het vooruitzicht dat ik hier lekker aan het werk kan, kan genieten van de activiteiten, trainingen kan volgen, de warme contacten die ik hier heb met anderen.

Anneke

 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Blogger

Tip van de maand

Zondagmiddag 24 december van 12.00 tot 16.00 uur opent het Zuiderparktheater één keer in de winter voor een hartverwarmend Ker(st)mis Fair in het park. Julie Scott en Roeland Drost komen langs om met verwarmende Nederlandstalige muziek het feest compleet te maken. Zij treden op van 13.30 tot 15.00 uur waarna de grote loterij start. Tussendoor draait DJ Valentijn gezellige kerstplaatjes. Iedereen kan doorlopend meedoen aan de spelletjeskermis en daarmee geweldige prijzen winnen!

Tussen de spelletjes door kunnen kinderen lekker springen op het springkussen. Laat je mooi maken voor Kerstavond in de tot salon omgetoverde kleedkamer. Maak daarna een selfie in de thema photobooth! Verder is er een marktje met verse groenten en fruit, levensmiddelen en, dankzij de Dierenvoedselbank, dierenvoeding. Dit alles vergezeld door een warme kop soep, versgebakken oliebollen, hete chocolademelk, pikante popcorn en besuikerde poffertjes. Kom lekker langs, kost niks en is gezellig. Trek wel wat warms aan want het is ook in de winter een openluchttheater.