Introductie

Dit is de eerste nieuwsbrief nieuwe stijl van het Straat Consulaat. Voorheen waren er nieuwsbrieven, gemaakt door de Achterban (voor de nieuwsgierigen: http://www.deachterban.info/nieuwsbrief.htm – daar vind je de oude nieuwsbrieven). Ook deze nieuwsbrief wordt gemaakt door vrijwilligers, namelijk Aziza, Diaan en Sylvana en door Mieke, coördinator vrijwilligers. De nieuwsbrief wordt verspreid onder vrijwilligers, oud-vrijwilligers en medewerkers en heeft als doel om ons op de hoogte te houden van de activiteiten van het Straat Consulaat, zodat je makkelijk kunt aanhaken als je ergens bij betrokken wil worden en iedereen weet wat we doen en wat we bereiken.

Aziza, Diaan, Mieke en Sylvana zullen ook jullie vragen om informatie, zodat wij er een stukje over kunnen schrijven of een bijdrage voor de nieuwsbrief vragen. Zo lijkt het ons bijvoorbeeld leuk als de medewerkers en (oud-)vrijwilligers zichzelf voorstellen in de nieuwsbrief. Voel je ook vrij om onderwerpen, tips en suggesties aan te leveren, we horen je graag.

Met groeten van Aziza, Diaan, Mieke en Sylvana.

Oproep

Binnenkort willen wij inzichtelijk maken wat vrijwilligerswerk bij het Straat Consulaat betekent voor onze vrijwilligers en wat het vrijwilligers oplevert. Zowel qua persoonlijke ontwikkeling als wat je inhoudelijk leert. Hierover willen we oud-vrijwilligers en vrijwilligers spreken. We onderzoeken nog in welke vorm en wanneer we dit willen doen. Zou jij hieraan mee willen werken, laat het dan alvast weten aan Mieke.
Ook is er inzet gevraagd voor de Sleep Out! op 10 oktober – zie later in deze nieuwsbrief!


Een terugblik op september

-Met hoofd en hart

Op donderdag 15 september 2022 hebben Marlies en Jeroen M. ingesproken bij de raadsvergadering algemene raadscommissie samenleving. Een belangrijk onderdeel van ons werk is de belangenbehartiging voor alle dak- en thuisloze mensen die Den Haag (en Nederland) rijk is. Door in te spreken willen Marlies en Jeroen inzichtelijk te maken voor de gemeenteraad wat wat betreft het Straat Consulaat de problemen zijn waar de gemeente hoognodig iets aan moet doen. Het was een bijdrage met het hoofd en met het hart, wij kennen namelijk niet alleen de theoretische verhalen op papier, maar kennen ook de verhalen van de mensen op de straat, in de opvang, van de mensen die met ons in contact staan. Hopelijk is onze boodschap doorgedrongen tot de lokale politiek.

Wil je het terugzien? Dat kan: Gemeente Den Haag (connectedviews.nl)
Kopje Brief van wethouder Sociale zaken en Werk inzake Zesde Voortgangsrapportage Maatschappelijke Opvang – Marlies op 1:11:29 en Jeroen M. op 1:18:54


-BBQ

 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Blogger

Op 13 september 2022 was er een BBQ georganiseerd in het Zuiderpark in Den Haag. Dit bracht een heleboel mensen bij elkaar. Het evenement was georganiseerd onder andere het Zuiderparktheater, Voedselbank Haaglanden, Participatie Keuken en de Gemeente Den Haag. 1500 verschillende mensen uit alle Haagse stadsdelen kwamen bij elkaar om gratis te eten. Om hier aanwezig te kunnen zijn, moest je jezelf van tevoren aanmelden. Het was wel duidelijk dat er veel aanmeldingen waren voor dit evenement. Het was erg druk en door de gezelligheid van mensen bij elkaar met muziek vloog de tijd dan ook snel voorbij. En uiteraard waren er medewerkers en vrijwilligers vanuit het Straat Consulaat aanwezig. Het was zeer geslaagd.


-Suppen

 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Blogger

Op 21 september 2022 hebben medewerkers en vrijwilligers van het Straat Consulaat 2 uur lang gezellig bij Kaai 13, Dunne Bierkade 13, gesupt. Voor de mensen die het niet weten wat dat is: het is een surfbord met een mandje wat dient als afvalmand. Je gaat op de surfplank zitten of staan net waar je goed in bent, op het water roeien met het doel voor oog om afval zoals flesjes, plastic, rubber uit het water op te vissen. Het weer liet ons zeker niet in de steek, het was lekker zonnig en iedereen die meedeed bleef droog. We hebben daarna gezellig nog geborreld en wat hapjes gesnackt.


-In memoriam: Aad van de Straat

Aad en Jeroen
 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Blogger

Zoals jullie weten is er een paradijsvogel van ons heen gegaan. Op maandag 19 september is er een herdenking georganiseerd voor deze karakteristieke man, waar veel herinneringen opgehaald werden en emoties zichtbaar waren. Het was bijzonder om te zien hoeveel mensen zich hadden verzameld om deze man te herdenken. Vooral de mooie woorden van Joy en Jeroen Melchior raakten mij diep.

Joy vertelde over alle plannen die Aad nog had en altijd aan iedereen vertelde, zoals het welbekende verhaal dat hij in Suriname een hutje zou gaan bouwen, een fietsbedrijf in Groningen zou beginnen en op een cruise wilde gaan. Over hoe hij van alles verzamelde omdat hij daar wel weer iets bruikbaars van kon bouwen, tot soms grote ergernis van o.a. hoteleigenaars en handhaving.

Jeroen vertelde over hoe Aad als mens was, als oudere vriend en af en toe een boef. Hoe hij zelfs ziekenhuizen op stelten kreeg met zijn eigen wil. Hoe zijn persoonlijke band met hem was, op de goede en ook de slechte dagen. Maar vooral hoe zijn laatste dagen eruit zagen.

Ik herkende in beide verhalen veel van wat ik zelf met deze man heb mogen meemaken. Ik kon uren luisteren naar de verhalen die hij te vertellen had, over de eindeloze reizen die hij nog wilde maken, over wat hem die week weer overkomen was met instanties, over wat hij wilde bouwen met de flessendoppen die hij had verzameld. En nog steeds, als ik bij het Straat Consulaat het parkeerterrein oploop, zie ik hem zitten aan zijn tafelhoekje. Peuken aan de ene kant, bakjes met kleine voorwerpen om hem heen en een blow in zijn hand of op tafel. En altijd een grote glimlach op zijn gezicht wanneer ik hem aansprak, en even kwam zitten om samen te roken en de ochtend te bespreken.
Sylvana


Te doen de komende tijd

-Tip van de maand

Op Vrijwilligers | Den Haag Doet Vrijwilligersacademie staan allemaal trainingen die je kunt volgen als je vrijwilliger bent. Geef jezelf op of geef het bij Mieke aan als je interesse hebt in een training. Als er een groep interesse heeft in een bepaalde training, dan zal Mieke kijken of we de training naar het Straat Consulaat kunnen halen.

-Agenda

10 oktober vanaf 17.00 uur – Sleep Out! Werelddaklozendag

 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Blogger

Op 10 oktober 2022 in Den Haag aan de Koekamp op het Malieveld komen mensen samen om voor 1 nacht te overnachten. Het is de bedoeling dat we samen onze verhalen gaan delen over wat het betekent om dakloos of thuisloos te zijn. We hebben vragen en een boodschap met een dringende noodkreet aan de politici om aan te geven hoe groot en zorgelijk het probleem is voor jongeren en alle anderen die te maken hebben met dakloos of thuisloos zijn. Mensen die in onoverzichtelijke situaties zijn gekomen of helemaal geen uitweg meer weten. Het is een enorm groeiend probleem met een sterk stijgende lijn dat krachtig is toegenomen hier in Nederland. Dit kan niet en mag niet!

Heb jij je eigen verhaal of ken jij iemand met een soort gelijke situatie over dakloos of thuisloos zijn, kom dit delen op het Koekamp op het Malieveld. Je bent van harte welkom. Wil je graag ook wat betekenen als vrijwilliger dan kan dat.

We zoeken mensen voor:
– Een zichtbare ordedienst tijdens de avond en nacht
– Koken?
– Graffiti?
Geef jezelf op bij Mieke of rechtstreeks bij Joy: joy@straatconsulaat.nl / 0651550091

Er staat een programma gepland voor de gehele avond. Vanaf 17.00 uur is er een inloop en tot 22.00 uur een heel programma. Daarna kun je overnachten op het Malieveld. Om 8.00 uur in de ochtend sluiten we de manifestatie af met een ontbijt.

Save the date: donderdag 22 december 2022 wordt er een kerstactiviteit georganiseerd. De tijd en de inhoud worden later bekend.


 

Vacatures voor vrijwilligers