Een terugblik op september en oktober

-Training Beter Motiveren dan Adviseren

Op 21 en 28 september 2022 was er een training bij het Straat Consulaat dat werd gegeven door Brigit Verbeek en Michiel Clijsters. Zij zijn financieel trainers vanuit de Gemeente Den Haag en geven een training over hoe je in gesprek gaat met iemand die in de schulden zit. Niet alleen op een professionele zakelijke manier maar ook op een menswaardige manier door goed te luisteren om de ander te begrijpen. En daar kan al een groot verschil in zitten. Tijdens de training leer je hoe je met een persoon in gesprek gaat door middel van een video opname bekijken en groepsopdrachten zoals een rollenspel uit te voeren. Je krijgt TIPS en TOOLS aangereikt.

Onderwerpen die ter sprake komen zijn:
– Maak contact;
– Laat merken dat je luistert;
– Let op gevoelens en op wat jouw klant belangrijk vindt;
– Vraag aan de klant wat op dit moment het meest belangrijk is;
– Vraag bij de klant wat diegene zelf al mogelijk weet;
– Vraag toestemming om advies te geven;
– Vraag of de informatie bruikbaar is.

Na deze training worden er certificaten uitgereikt. Voor de vrijwilligers die aan deze training hebben deelgenomen, van harte gefeliciteerd met jullie certificaat!
Deze training zal later opnieuw worden gegeven, dus als je interesse hebt, meldt het alvast bij Mieke (0638918050/mieke@straatconsulaat.nl).


-Pizza Avond Educatieproject

Op 29 september 2022 was er een pizza-avond georganiseerd van 17:00 uur tot 19:00 uur. Dit was voor de nieuwe educatiegroep een avond om met elkaar kennis te maken door gezellig om de tafel te zitten, onder genot van pizza elkaar voor te stellen en kort je motivatie te delen. De pizza avond was georganiseerd door Pleun Usman en drie vrijwilligers Na-iema, Aziza en Ilhame. Wij vanuit het Straat Consulaat willen alle deelnemers welkom heten en veel succes wensen met de training ‘Weer terug naar school’.

Op 4 oktober 2022 was de eerste lesdag van start gegaan. De training bestaan uit 10 weken les bij het ROC Mondriaan (Taal+ School). Elke dinsdag, woensdag en donderdag zijn er lesdagen van 12:45 uur tot 16:00 uur. Zij krijgen schoolvakken als rekenen, Nederlands en beroepsoriëntatie. De 10 weken training ‘Weer terug naar school’ wordt met een certificaat uitreiking afgerond.


-Training Gemeentepolitiek

 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Blogger

Op 6 oktober 2022 is er een training geweest die door Peter Bos werd gegeven. Peter gaf een stukje geschiedenis maar ook wat er nu afspeelt in de gemeentepolitiek. De mensen die zich hadden aangemeld voor deze training vonden dit erg interessant en hebben zichtbaar genoten van de uitleg en onderwerpen die besproken werden met elkaar. Leuke informatie om te weten is bijvoorbeeld dat er op 10 oktober bij de Sleep Out! Martijn Balster (PvdA) en Mariëlle Vavier (Groen Links) aanwezig waren.


-Koken voor de Sleep Out!

 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Blogger

Maandag 10 oktober 2022 hebben de vrijwilligers van Stichting de Vriend en het Straat Consulaat in samenwerking bij de Schildershoek, Den Haag de maaltijden bereid voor de Sleep Out! op het Malieveld. De gerechten die werden bereid waren bruine bonen met rookworst en rijst, Indisch rundvlees met rijst met kipsaté en vegetarische sperziebonen met rijst. Met wat gebeden en plezier is er hard gewerkt en zijn er meer dan 500 maaltijden bereid. Koken was een succes en iedereen heeft smakelijk gegeten. Stichting de Vriend is een Christelijke organisatie die elke maandag maaltijden bereidt en uitdeelt op de Koekamp voor de dakloze mensen. 


Van Diaan

Beste mensen,
Ik zal me even voorstellen. Ik ben Diaan en werk nu 4 maanden bij het Straat Consulaat. In verband met mijn verslaving heb ik veel donkere kanten van het leven gezien, maar ook veel lichtpuntjes. Ik word al 10 jaar enorm goed geholpen bij mijn problemen en ik kan alleen behouden wat ik heb gekregen door het weer weg te geven. Vandaar dat ik bij het Straat Consulaat ben gaan werken.

En wat een warm ontvangst was dat! Nog nooit heb ik zulke fijne collega’s gehad. Tijdens mijn werk ontmoet ik ook veel mooie, bijzondere mensen. Mensen van alle rangen en standen die door omstandigheden in situaties terecht zijn gekomen waar niemand in terecht wil komen. Het is triest om te zien wat er gebeurt in Nederland. Het is al erg genoeg om schulden te hebben of met een verslaving te moeten leven. Maar als je ook nog alles kwijtraakt, zelfs een dak boven je hoofd, dat is te erg voor woorden.

Daarom ben ik blij een steentje bij te kunnen dragen en er te zijn voor mijn medemens, al is het maar een luisterend oor bieden. Mensen willen graag gezien en gehoord worden. Dat is heel belangrijk in het leven. Ik vind het fijn om jullie op de hoogte te houden van mijn werk, dus graag tot de volgende keer.
Fijne maand allemaal, Diaan


Winterkoude regeling (WKR) en Permanente Winteropvang (PWO)

daklozen opvang in de winter
 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Blogger

Zoals je misschien al gehoord hebt, is er dit jaar weer een WKR en PWO. Wij hebben voorgaande jaren vooral te maken gehad met de WKR. Dit was een tijdelijke opvang die alleen open ging als de temperatuur buiten onder 0 kwam en dan voor langer dan 4 dagen. Je kan je misschien voorstellen hoe dat geweest moet zijn. Dag in dag uit door het koude weer, soms zelfs door regen en sneeuw, in afwachting of er een extra opvang open ging om even bij te kunnen komen.

Na ons jaren hard te hebben gemaakt voor deze mensen, is vorig jaar eindelijk de motie aangenomen. Er kwam een permanente in plaats van alleen tijdelijke winteropvang! De pilot op de Lozerhof is positief verlopen en de dankbaarheid onder de mensen was erg zichtbaar.

Daarom zijn wij ook heel blij met het nieuws dat er dit jaar weer een locatie beschikbaar is. Ditmaal zal het zijn in het Haga Ziekenhuis aan de Sportlaan. De PWO zal per 1 november 2022 ingaan tot en met 1 april 2023. Het is een 24-uurs opvang, wat betekent dat je hier de hele dag aanwezig mag zijn. Ook zullen er maximaal 120 bedden beschikbaar zijn.

Wel is het zo dat de PWO alleen voor mensen is met regiobinding in Den Haag en kwetsbare mensen uit EU-lidstaten met zorgvraag. Op 1 november gaat ook de WKR weer van kracht. Deze zal, net als voorgaande jaren, alleen gelden bij temperatuur beneden 0 voor minimaal 4 dagen. Als locatie is het schoolgebouw aan de Rooseboomstraat {maps} in Den Haag ter beschikking gesteld, en kan je hier tussen 18:00 en 21:00 naar binnen wanneer de locatie open is. Hier zullen maximaal 100 bedden beschikbaar zijn. Beide locaties zijn kostenvrij.


Te doen de komende tijd

-Tip van de maand

Wist je dat je een kadootje van de gemeente Den Haag kan krijgen als je langer dan 3 maanden vrijwilliger bent? Via deze link: Webwinkel | Den Haag Doet kun je jouw kadootje aanvragen.


 

Vacatures voor vrijwilligers