Jongeren onder de 23 jaar die beschermd wonen of verblijven in de maatschappelijke opvang en die zelfstandig kunnen wonen, moeten vaak lang wachten op een passende woning. Een samenspel van regels maakt het nagenoeg onmogelijk om een woning te vinden. De gemeente Utrecht probeert deze impasse op een slimme manier te doorbreken.

De woningnood belemmert de uitstroom van jongeren uit beschermd wonen. Deze constatering zal weinig verbazing wekken. De woningnood is groot. De verleiding bestaat om het te zien als een natuurverschijnsel waaraan weinig valt te veranderen. Pas bij nadere beschouwing blijkt dat de woningnood voor jongeren ook veroorzaakt wordt door regels voor de huurtoeslag. En dat een mogelijke oplossing weer wordt belemmerd door regels in de Participatiewet.

Bregje Spaans werkt voor de gemeente Utrecht. Ze heeft als taak om oplossingen te vinden voor dakloze jongeren. Ze loopt steeds aan tegen het gebrek aan geschikte woningen voor jongeren die kunnen uitstromen. Ze was dan ook blij toen woningcorporatie Mitros bereid was om woningen die op termijn gesloopt zouden worden in de tussentijd toe te wijzen aan jongeren die uit beschermd wonen kwamen. ‘Het was een buitenkans, want ik had een aantal jongeren die soms al anderhalf jaar in de opvang zaten te wachten op een woning.’

Lees het complete artikel op de website van programmasociaaldomein.nl:

Creatief toewijzen van woningen aan dakloze jongeren in Utrecht