De gemeente Den Haag heeft te weinig onderzoek verricht in twee zaken waarin ouders zich met kinderen bij het Daklozenloket meldden. Dat oordeelt de rechtbank in Den Haag donderdag. Twee ouders, beiden met minderjarige kinderen, raakten dakloos. De gemeente zou vervolgens onvoldoende rekening hebben gehouden met de belangen van de kinderen.

De eerste zaak ging om een moeder met twee kinderen van 7 en 5 jaar, die na een jarenlang verblijf in het buitenland naar Nederland terugkeerden. De vrouw wilde graag in aanmerking komen voor opvang voor haarzelf en de kinderen. Ook wilde ze ondersteuning krijgen bij het vinden van een vaste woning, maar die aanvraag werd in 2021 afgewezen door de gemeente. De moeder en haar kinderen wonen nu al lange tijd niet meer samen.

De andere zaak waarin de gemeente volgens de rechter niet goed heeft gehandeld, ging om een vader van drie kinderen. Hij nam zijn kinderen uit Marokko mee naar Nederland om bij hem te komen wonen. Zijn kinderen waren destijds 11, 8 en 7 jaar. Eenmaal in Nederland werd de vader met de kinderen uit zijn huis gezet. De vader klopte vervolgens bij het Daklozenloket van de gemeente Den Haag aan, maar kreeg geen opvang. De gemeente heeft later uit coulance een tijdelijke woning aangeboden voor de vader en de kinderen en ook de moeder van de kinderen.

Lees het complete artikel op de website van Omroepwest.nl:

Rechter: gemeente Den Haag nalatig bij weigeren opvang dakloze kinderen