Afgelopen woensdag (15 maart) gaven we een workshop aan studenten Social Work van de Haagse Hogeschool. Jeroen, Sam, Jermano en Sylvana gaven, namens Straat Consulaat een inkijkje in de leefwereld van dak en thuisloze jongeren. De studenten van de Haagse Hogeschool konden zich inschrijven voor diverse workshops tijdens de verrijkingsweek. In deze week zijn er zo’n 70 activiteiten georganiseerd die de studenten verrijken, verdiepen, ervaren en ontspannen. De workshop ‘Een inkijkje in de wereld van de dakloze jongere’, was door de studenten helemaal volgeboekt.

Het thema van onze workshop was meepraten. De vrijwilligers van het Straat Consulaat mogen de laatste jaren namelijk steeds vaker meepraten over het beleid wat gemaakt wordt voor dakloze jongeren. Dit is nog een vrij nieuw fenomeen en nog niet voor iedereen van zelfsprekend.

De deelnemende studenten kregen in 3 groepen elk een casus voorgelegd waar ze hun hoofd over mochten buigen en een plan voor mochten bedenken. Onderwerpen waren;
– Er komt een extra jongerenopvang. Bedenk hoe deze eruit moet zien.
– Bedenk een plan om dakloze jongeren van voldoende inkomen te voorzien.
– Bedenk een plan voor een braakliggend terrein te gebruiken voor extra betaalbare huisvesting.

Nadat de studenten 5 minuten aan de slag waren, hebben we de workshop tijdelijk stil gelegd. De studenten waren namelijk vergeten dat ze gebruik konden maken van de kennis van de stagiaires en vrijwilliger met ervaring. Deze werden er vervolgens bij gevraagd en zo kon er met de plannen actief en vooral kritische worden meegedacht. De studenten merkten tijdens de workshop dat het niet alleen voor hen moeilijk is om rond te komen. Ze ontdekten dat dakloze jongeren vaak tegen nog grotere problemen oplopen dan zij zelf. Na het bedenken van de plannen, was het tijd voor een korte presentatie en konden er kritische vragen worden gesteld.

De studenten kwamen met leuke ideeën en plannen. Van extra toeslagen en informatieavonden voor de buurt tot het bouwen van woningen van 30 m2 voor een huurprijs van 300 euro. Vrijwilliger Sylvana haar reactie was; “Waar kan ik tekenen?”