Het besluit van Den Haag om daklozen in een voormalig verzorgingstehuis in de Haagse Schilderswijk op te vangen, zorgt voor verbazing en ophef onder bewoners en ondernemers. Zij begrijpen niet waarom de gemeente deze groep juist in een kwetsbare wijk als de Schilderswijk plaatst. ,,We hebben hier al problemen genoeg.’’

Het voormalige verzorgingstehuis de Schildershoek wordt deze winter gebruikt voor de zogeheten winterkoudeopvang. Deze is bedoeld voor daklozen die buiten slapen op het moment dat de temperatuur onder de 0 graden zakt. 

Snel
De gemeente heeft al een permanente winteropvang voor maximaal 160 mensen aan de Lozerhof. Maar die is volledig bezet en kan dus niet worden gebruikt voor dit doel. Voor de resterende 40 tot en met 70 buitenslapers komt er dus tot 1 april volgend jaar deze locatie bij. De gemeente benadrukt dat het hier niet om een permanente opvang gaat. Ook worden de daklozen alleen opgevangen vanaf 18.00 uur ‘s avonds tot de volgende morgen 9.00 uur, en alleen op dagen dat de temperatuur rond het vriespunt ligt.

Voor deze locatie is volgens een woordvoerder van wethouder Arjen Kapteijns gekozen omdat die snel beschikbaar was en niet veel hoefde te worden aangepast. Afgelopen vrijdag sliepen er al 18 daklozen en gisternacht 30.

Lees het comple artikel op de website van het AD:

Schilderswijk overvallen door opvang daklozen: ‘Ze willen deze wijk naar verdoemenis helpen’

Let op! Dit is een premium artikel en gaat af van uw gratis artikelen bij het AD.