De woningnood kan op veel manieren worden bestreden. Stop bijvoorbeeld met al die financiële nadelen voor wie woonruimte wil opgeven door samen te wonen of een kamer onder te verhuren.

De gemiddelde Nederlander woont op 53 vierkante meter, en dat is ruimer dan in alle buurlanden. In Vlaanderen, Engeland, Frankrijk en Duitsland liggen die cijfers tussen de 43 en 47 vierkante meter. Als we dat grofweg middelen, komen we erop uit dat de Nederlander gemiddeld 15 procent ruimer woont dan onze buren.

De oorzaak hiervan is niet onderzocht, maar vast staat dat ons land allerlei regelingen kent die alléén wonen aanmoedigen en sámen wonen ontmoedigen. Zo lossen we het woningtekort nooit op. Dat woningtekort kent twee belangrijke oorzaken. De ene is een hogere bevolkingsgroei dan waarmee rekening gehouden werd, voornamelijk door immigratie. De andere is een restrictief bouwbeleid in het afgelopen decennium. Politici noemen dikwijls slechts de ene of juist de andere oorzaak.

Lees het volledige opiniestuk op de website van de Volkskrant:

Opinie: Woningtekort? In plaats van beboeten moeten we samenwonen belonen

Nieuws van het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!

Lopende projecten bij het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!

Een koffiebar gerund door voormalig dakloze mensen waar inwoners en ondernemers uit Den Haag en dakloze mensen elkaar kunnen ontmoeten.

Armoede in Nederland. Geldgebrek leidt vaak tot uitstel van betalingen en van uitstel komt afstel en dan is de afgrond snel in zicht. Klik hier voor een overzicht!

Geeft alle gepubliceerde berichten weer op onze website. Klik hier voor het overzicht!