Dak- en thuisloze jongeren hebben regelmatig te maken met wantrouwen. Teleurstelling en afwijzing hebben een grote plek in hun jonge leven. Terwijl vertrouwen nodig is om een nieuwe toekomst op te bouwen. LEVANTOgroep heeft in Limburg laagdrempelige ontmoetingsplekken gecreëerd: Outpoet heten ze. Daar kunnen jongeren tussen de 16 en 27 jaar samen werken aan zelfvertrouwen.

Lachen, praten of gewoon een potje kaarten

“Jongeren voelen zich vaak ongemakkelijk en willen anoniem blijven. Bij binnenkomst kom je in een soort winkeltje terecht, waar jouw fantasie geprikkeld wordt om weer te durven dromen. De winkel is geen echte winkel maar een plek vol magie en illusie”, zegt Niels Numan, projectmedewerker Outpoet in Heerlen. “Een winkel is zonder drempel, iedereen kan tenslotte een winkel binnenstappen. Vaak komen ze binnen met hun hoofd verstopt in de capuchon. Dan laat ik ze met rust. Ze moeten eerst voelen dat het veilig is.”

“Er is veel wantrouwen bij jongeren richting zorginstellingen. Dat wantrouwen zit vooral in het feit dat er binnen de zorg vrijwel geen ruimte is voor het individu. Regeltjes, stempels en bureaucratie zorgen meer voor wantrouwen dan voor vertrouwen. Wij werken hier niet met zorgstempels en dossiers, maar kijken naar wat de persoon nodig heeft. Onze plek sluit aan bij de belevingswereld van de jongeren en lijkt op geen enkele manier op een zorginstelling. Wij veroordelen de jongeren niet, maar proberen ze op weg te helpen, met welke vraag ze ook komen. Dat geeft vertrouwen,” aldus Niels.

Lees het complete artikel op de website van Kansfonds:

Niet oordelen, maar jongeren op weg helpen, met welke vraag ze ook komen. Dat geeft vertrouwen