Ondanks de kwaliteitsverbetering van de afgelopen twee jaar, bestaan er grote verschillen tussen nachtopvanglocaties voor dak- en thuislozen. Daarom is het nodig dat aanbieders van maatschappelijke opvang en gemeenten de kwaliteit van de opvang verder verbeteren. De ontwikkeling van een kwaliteitsstandaard zou daarbij helpen. Mensen die dak- of thuisloos raken moeten kunnen rekenen op kwalitatief goede opvang en begeleiding, onafhankelijk van de gemeente waar ze aankloppen.

Uit de onderzoeken naar de Staat van de Nachtopvang 2019 en 2021, die branchevereniging Valente heeft uitgevoerd onder 41 leden die nachtopvang aanbieden, blijkt dat aanbieders van maatschappelijke opvang en gemeenten de afgelopen twee jaren hard gewerkt hebben aan de verbetering van kwaliteit van de opvanglocaties.

Er is een toenemend aanbod van kleinschalige opvang. Er zijn meer één- of tweepersoonskamers met keukenblokje en/of eigen sanitair in plaats van de grote slaapzalen. De coronapandemie heeft deze ontwikkeling een extra impuls gegeven. Ook is op steeds meer plekken sprake van 24-uursopvang.

Lees het complete artikel op de website van Valente:

Kwaliteit nachtopvang voor dak- en thuislozen verbeterd, maar sterke variatie tussen gemeenten