Put het netwerk niet uit om de druk op de opvang tijdelijk te verminderen.

Op steeds meer plekken richten sociaal werkers in de maatschappelijke opvang zich op het betrekken van het netwerk van mensen die dakloos zijn. Om een steunend netwerk te vormen vragen ze bijvoorbeeld of er een naaste is bij wie de cliënt op de bank kan slapen, of naar vrienden die kunnen helpen met de post. Met het oog op het tekort aan professionele ondersteuning, opvangplekken en woningen klinkt het logisch om voor praktische steun het netwerk te betrekken. Maar het sociale netwerk heeft ook andere functies, die belangrijker zijn en meer aandacht verdienen, stellen Barbara van der Ent en Max Huber.

Naast praktische steun biedt het netwerk emotionele steun en het gevoel ergens bij te horen. Deze functies zijn cruciaal voor kwaliteit van leven en beschermen tegen eenzaamheid, verwaarlozing, psychische-, fysieke en sociale problemen. Steun en betrokkenheid van het netwerk kunnen nauwelijks duurzaam vervangen worden door een professional, en des te beter geboden worden door naasten en vrienden.

Lees het volledige artikel op de website van binnenlandsbestuur.nl: 

Netwerk dak- en thuisloze mensen is zo veel meer dan praktische steun

Nieuws van het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!

Lopende projecten bij het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!

Een koffiebar gerund door voormalig dakloze mensen waar inwoners en ondernemers uit Den Haag en dakloze mensen elkaar kunnen ontmoeten.

Armoede in Nederland. Geldgebrek leidt vaak tot uitstel van betalingen en van uitstel komt afstel en dan is de afgrond snel in zicht. Klik hier voor een overzicht!

Geeft alle gepubliceerde berichten weer op onze website. Klik hier voor het overzicht!