Onlangs verschenen er een aantal berichten in de media die mijn aandacht trokken. Ik stoor me en maak me zorgen over de eenzijdige berichtgeving als het om dak en thuislozen gaat, op TV en in de krant kortweg zwervers genoemd.

Neem het voorval dat een ”zwerver twee agentes aanvalt en mishandelt” en de desbetreffende dienders daardoor behandeld moesten worden in het ziekenhuis.

Wat er niet bij wordt vermeld is dat de gemeente Den Haag een zero tolerance beleid voert ten aanzien van dak- en thuislozen, waarbij opjaagbeleid wordt uitgevoerd en men te pas en te onpas om legitimatie wordt gevraagd (terwijl men drommels goed weet wie wij zijn), je voortdurend gesommeerd wordt om door te lopen, niet te gaan hangen en/of zitten etc. etc. en terecht en onterecht boete na boete opgelegd krijgt. Boetes die je meestal niet kan vermijden en zelden kan betalen.

Het voorval hierboven was daar een voorbeeld van . De desbetreffende dakloze werd voor de zoveelste keer die dag gesommeerd om op te staan en door te lopen, waar hij geen gehoor aan gaf, waarop de ambtenaren besloten om hun opdracht kracht bij te zetten door peperspray in het gezicht van de dakloze te spuiten. Hierop werd hij zo boos dat hij zich verweerde en de agentes aanviel.

Ik zeg niet dat dit mag, maar begrijpen doe ik het wel en ik hoop dat middels dit stukje het voorval in een ander daglicht komt te staan.

Ruud Démeyer