Een groeiend aantal daklozen in Den Haag en dalende temperaturen voeren de druk op de zoektocht naar voldoende slaapplekken in de winteropvang op. Inmiddels zijn er honderd plaatsen gevonden. Nog niet voldoende, menen daklozenorganisaties.

Tweehonderd opvangplekken zijn er volgens het Straat Consulaat nodig. Straatpastor Klaas Koffeman vermoedt ook zo’n 180 tot 200. ,,Nu is er al een wachtlijst van 120 mensen voor de opvang”, legt Koffeman uit. ,,Als de kou straks invalt zijn er ook veel niet-rechthebbenden die zich melden.”

De winterkouderegeling, zoals die officieel heet, houdt in dat wanneer de gevoelstemperatuur onder het vriespunt duikt, iedereen voor een bed terecht moet kunnen in de opvang. Ook daklozen die daar officieel geen recht op hebben. ,,Hoeveel plekken er dan nodig zijn, is moeilijk in te schatten. Maar ik denk nog eens 50 tot 60 plekken.”

Wie dan toch ‘s nachts buiten moet blijven, loopt kans ziek te worden. ,,Of nog erger”, aldus Koffeman. ,,Er zijn in het verleden mensen doodgevroren. Maar dat is alweer een aantal jaar geleden.”

Lees het complete artikel met ondermeer een link naar de petitie op de website van het AD:

Winteropvang daklozen krijgt vorm, maar nog steeds te weinig plekken beschikbaar

Let op! Dit is een premium artikel en gaat af van uw gratis artikelen in het AD.