Bij de foto: Carola Schouten,  Minister van armoede. Foto: Martijn Beekman.

Deze financiële hulp moeten gemeenten minimaal bieden. De ene gemeente weet 8 procent van de inwoners met problematische schulden onder te brengen in een schuldregeling; de ander blijft steken op 2 procent. Om die verschillen te verkleinen presenteert demissionair minister Carola Schouten (Armoedebeleid en Participatie) een voorstel voor ‘basisdienstverlening’ in financiële hulpverlening.

Het voorstel kwam tot stand na overleg tussen het ministerie van SZW, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), Divosa en de Nederlandse Vereniging voor Volkskrediet (NVVK). Laatstgenoemde vroeg onlangs nog aandacht voor het verschijnsel dat de woonplaats bepalend lijkt te zijn voor de hulp die beschikbaar is. ‘Gemeentelijke beleidsvrijheid is een groot goed, maar je postcode mag niet bepalen of de hulp die je krijgt effectief is’, betoogt de koepelorganisatie voor schuldhulpverlening.

Te grote verschillen

Dat die verschillen tussen gemeenten inderdaad te groot zijn, blijkt uit onderzoek van SZW naar de resultaten van 30 gemeenten. Gemiddeld komt 3 procent van de inwoners met problematische schulden in een schuldregeling terecht. Sommige gemeenten zitten op 2 procent, anderen op 8 procent. Wanneer alle gemeenten uitkomen op 8 procent, zou het aantal schuldregelingen kunnen verdubbelen tot 45.000 per jaar.

Lees het volledige artikel op de website van binnenlands bestuur:

Schouten komt met ‘basisdienstverlening’ voor schuldhulp

Nieuws van het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!

Lopende projecten bij het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!

Een koffiebar gerund door voormalig dakloze mensen waar inwoners en ondernemers uit Den Haag en dakloze mensen elkaar kunnen ontmoeten.

Armoede in Nederland. Geldgebrek leidt vaak tot uitstel van betalingen en van uitstel komt afstel en dan is de afgrond snel in zicht. Klik hier voor een overzicht!

Geeft alle gepubliceerde berichten weer op onze website. Klik hier voor het overzicht!