daklozen op straat gezet den haag uit winteropvang

Na een hartstochtelijk pleidooi van het Straat Consulaat in de gemeenteraad om voor iedereen in Den Haag die dak- en/of thuisloos is permanente winteropvang te regelen werd in oktober vorig jaar een motie daartoe door de gemeenteraad vrijwel unaniem aangenomen.

De gemeente vond snel een locatie die werd open gesteld voor 160 mensen in de Lozerhof (voormalig verpleeghuis). De opvang was na een week vol en vandaag gaat deze winteropvang weer dicht. In de striemende regen moesten vanmorgen rond de 110 mensen hun spullen pakken en weer een andere plek zien te vinden in Den Haag om te overnachten.

Het zijn de mensen die niet rechthebbend zijn onder de Wet Maatschappelijke Ondersteuning waaronder EU migranten die tussen 

de wal en het schip zijn beland of vluchtelingen die geen verblijfsstatus hebben of mensen uit Suriname, Indonesië, Marokko e.a. landen die hier vaak tientallen jaren hebben gewerkt maar geen rechten hebben opgebouwd.

Het is voor ons altijd weer een hele nare ervaring om mensen die soms al maanden lekker binnen hebben gezeten en hun kamer mooi hadden ingericht weer met hun hele hebben en houden buiten te zien staan. We voelen ons machteloos omdat we weten dat de structurele oorzaken die leiden tot dak- en thuisloosheid moeten worden aangepakt. Zolang dat niet gebeurt moet er tijdelijke opvang beschikbaar zijn voor iedereen!