• Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Blogger

Daar is ie dan eindelijk! De nieuwsbrief van oktober, maar dan einde november. Sorry voor de vertraging, maar het blijkt dat als ik ziek en te druk ben, de nieuwsbrief niet samengesteld wordt! Fijn natuurlijk om zo onmisbaar te zijn, maar ik zou liever een vrijwilliger naast mij willen hebben om samen met mij (of bij mijn afwezigheid zelfstandig) de nieuwsbrief samen te stellen.

Dus bij deze meteen een oproep: Wie krijgt energie van knutselen met een laptop en vormt met mij de redactie van de nieuwsbrief?

Verder alles oké hier, wel drukdrukdruk, maar al zou ik het niet werkelijk druk hebben, dan heb ik het nog druk in mijn hoofd. Aard van dit beestje. Mediteren en mindfulness wordt mij vaak aangeraden, maar daar heb ik natuurlijk geen tijd voor! Het einde van het jaar komt ook weer snel in zicht, tijd voor overpeinzingen, afsluiten en nieuwe plannen maken. Heb nu al zin in de kerstboom en de vuurwerkshow van Jeroen. Maar voor die tijd…nog even knallen op het werk!

Met groeten van Mieke

 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Blogger

Wereld Dakloze Mensen Dag: een terugblik

Wat een mooie dag waar velen van ons al een hele tijd naartoe hebben geleefd!

Vanaf het moment dat ik binnenkom, zie ik mensen waarmee ik in het safehouse zit. Zij hebben veel gedaan voor deze protestmars samen met de andere vrijwilligers. We beginnen met een kopje koffie en al gauw krijgen we een lunchtasje om met een volle maag en energie met zijn allen naar het stadhuis te lopen.

De energie is opgewekt, iedereen heeft er zin in. Ik raak aan de praat met een jongen die met zijn hond mee loopt, zij zijn beiden dakloos. En toch zet hij zich in voor anderen, hoe mooi is dat?Er wordt onder elkaar gelachen en ik merk, naarmate het moment dat we allemaal gaan lopen nadert, dat ik een beetje zenuwachtig word. De politie houdt ons nauw in de gaten, iets wat ik altijd erg onprettig vind, maar we doen niets verkeerd, dus er zal niets gebeuren. De borden komen erbij, iedereen komt naar buiten, we gaan beginnen!

We worden toegejuicht en toegesproken en dan begint de brassband te spelen.

We gaan! En hoe! Een mix van mensen die op straat leven, vrijwilligers en mensen die zich inzetten voor deze zaak. Allemaal lopen we lachend en dansend in de brandende zon achter de brassband aan. Een paar vrijwilligers lopen met de deur waar wij allemaal tekst op hebben geschreven voor de gemeente en meerderen lopen ook met spandoeken, zodat zij weten waar we voor staan, of ja, lopen. Maar toch, naarmate we verder lopen en ik goed om me heen kijk, neemt het blije gevoel bij me af, we lopen hier voor een serieuze zaak. Velen die met ons lopen vandaag, kunnen na deze protestmars niet thuis uitrusten, er is geen thuis.

We hebben veel bekijks, gelukkig maar. Ik zorg ervoor dat mensen goed zien waar we voor lopen door het bord waar ik mee loop hun kant op te draaien. Het is een lange loop, sommigen zelfs in hun scootmobiel of mensen die slecht ter been zijn, maar de goede vibes blijven er in.

Zodra we zijn aangekomen op het stadhuis, gaat het er serieuzer aan toe.

Je hoort de boosheid bij mensen, en terecht, wanneer gaat er in godsnaam iets gebeuren? Na zoveel beloftes? Hoeveel mensen moeten er nog dak- of thuisloos raken voordat er een keer ingegrepen wordt? Het geld is er, al zeggen ze graag van niet. Jongeren rappen en delen hoe het voor hen is, zeker als LGTBQ+ jeugd, om noodgedwongen op straat te moeten leven, ik voel trots als ik deze twee op het podium zie. Een belangrijke stem voor de velen die niet meer gehoord en gezien worden in de maatschappij. Maar het maakt me ook verdrietig, we hebben als land echt gefaald.

We zijn dan niet letterlijk met de deur in huis gevallen, maar ik hoop dat het statement duidelijk is. Ik hoop, nu ze het van mensen die het zelf hebben ervaren hebben gehoord, dat het ook hen heeft geraakt. Ik hoop dat de politiek eindelijk iets gaat doen, want mijn hart huilt voor elk mens dat noodgedwongen op straat komt te staan, zeker nu de koude wintertijd er weer aankomt. Niemand wil noodgedwongen op straat leven, en onzichtbaar zijn voor de mensen om hun heen.

We verdienen allemaal een nieuwe kans en een huis!

Lizzy

 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Blogger
 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Blogger
 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Blogger

Project Dakloosheid als Werk

Even voorstellen: Ik ben, Philippine Hoegen, een kunstenaar en onderzoeker. Samen met de Hogeschool voor de Kunsten (HKU), Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU) en anderen doe ik een onderzoek genaamd Performing Working, zie voor meer informatie: https://www.hku.nl/nieuws/philippine-hoegen-van-start-als-eerste-professional-doctorate-kandidaat-van-hku

Samen met Hannah Wierda onderzoek ik activiteiten die wel tijd en energie kosten maar normaal geen werk worden genoemd. Samen met het UMC Utrecht kijken we bijvoorbeeld naar het werk van een patiënt, ofwel: de arbeid van het ziek zijn.

Door de lens van werk kan je ook naar dakloosheid kijken: welk werk moet je verzetten als dakloze persoon? Welke vaardigheden heb je noodgedwongen moeten leren om dat werk te doen? Hoe ziet dat werk eruit?

We willen graag met Straat Consulaat samenwerken om Dakloosheid als Werk te onderzoeken. We willen graag vanaf de start met geïnteresseerde vrijwilligers dit thema verkennen. De werkwijze, het doel en de doelgroep bepalen we samen. Hannah en ik zullen wel wat ideeën voorleggen van waaruit we het gesprek kunnen beginnen. We hebben een begin budget van 1500 euro, we bepalen samen hoe deze wordt besteed.

Philippine

 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Blogger

Joy in actie met Jeroen van Es.

Joy: belangenbehartiger in hart en nieren!

Ik ben Joy en werk als belangenbehartiger al ruim 14 jaar bij Straat Consulaat. Ik houd mij nu vooral met landelijke belangenbehartiging bezig. Ik ondersteun het landelijk Jongerenpanel: een panel van jongeren uit het hele land die ervaring hebben op het gebied van dakloosheid. Zij laten landelijk op verschillende manieren hun stem horen. Dit doen ze onder andere door mysteryguest onderzoek uit te voeren om te ervaren hoe de toegang van de opvang voor jongeren in verschillende steden is. Ze hebben verschillende adviezen uitgebracht, bijvoorbeeld over verslaving, netwerk en onderwijs.

Toen ik op 27-jarige leeftijd begon bij (toen nog Drugpunt) Straat Consulaat, waren we een kleine organisatie met een flinke Achterban van mensen die ervaring hadden met dakloosheid. We bestonden uit twee medewerkers die zich bezig hielden met belangen behartigen, maar ook met het ondersteunen van mensen. We bedachten vaak projecten, waar we soms iemand voor konden aannemen.

Ik was specifiek aangenomen om de belangenbehartiging voor jongeren op te zetten, een moeilijke klus, omdat er maar weinig over bekend was. Ik heb alle vooroordelen naar mijn hoofd gehad: jongeren willen niet meepraten, er zijn geen dakloze jongeren en als er al zijn dan is het probleem niet zo groot, enz…

Ik dacht: ik zal het eens aan ze vragen of ze echt niet willen meepraten. Op dat moment zaten er veel jongeren op het Spui die ervaring hadden met dakloosheid. Nou, ze wilden echt wel meepraten en al helemaal toen ik een tientje en een maaltijd beloofde voor de vergadering. Al snel was er een groep van 10 jongeren die zich inzette om hun stem te laten horen, met als eerste punt laten zien dat er zeker wel dakloze jongeren zijn.

We organiseerden een expositie in het Spui met foto’s die jongeren hadden gemaakt van hun verblijfplaats.14 jaar later is de stem van jongeren niet meer weg te denken in het beleid en zijn we zelfs landelijk stevig georganiseerd.

Straat Consulaat heeft afgelopen jaren ook een enorme verandering en groei doorgemaakt. Na een paar jaar veranderden wij de naam van Drugpunt naar Straat Consulaat. We waren namelijk veel meer een belangenorganisatie voor mensen die dakloos zijn en minder voor mensen met alleen een verslaving. Op advies van de mensen startten wij een educatieproject, wat er voor zorgde dat dakloze mensen weer terug naar school konden. Er werden twee medewerkers aangenomen voor de clientondersteuning.

En 3 jaar geleden werd er een nieuwe directeur aangenomen – iemand met frisse energie en vastberadenheid om de organisatie te verstevigen. We deden al heel veel, maar werden er niet voor gefinancierd. Nu doen we nog steeds veel, maar met financiering en dus ook met meer medewerkers. Hierdoor hebben we een stevige stem, een beter luisterend oor en zijn we in Den Haag als belangenorganisatie niet meer aan de kant te schuiven. Afgelopen jaar zijn we verhuisd naar ons droompand, met als kopstuk de koffiebar die fungeert als ontmoetingsruimte.

Ik ben blij dat ik bij Straat Consulaat werk en geniet er elke dag van. Ik doe dit vanuit de overtuiging dat je geen beleid kan maken zonder daar de mensen bij te betrekken die daar gebruik van maken.

Heb je vragen over Straat Consulaat of de geschiedenis van Straat Consulaat? Ik drink graag een kop koffie met je.

Joy

 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Blogger

In onze buurt: Theater Korzo

Hoi!

Mijn naam is Nitchka en ik werk bij Theater Korzo dat om de hoek zit van Straat Consulaat. Wij hebben in ons theater allerlei voorstellingen van hedendaagse dans en muziek tot circus en fysiek theater. Met een Ooievaarspas krijg je 50% korting op een kaartje. De voorstellingen zijn op donderdag t/m zaterdag in de avond en als er iets op zondag staat, beginnen we om 16:00 uur. Oh en bijna al onze voorstellingen zijn zonder tekst of in ieder geval goed te volgen als je geen Nederlands spreekt.

Hieronder een paar leuke dingen die eraan komen:

16 november om 20:15 uur Playground – uit 70 aanmeldingen heeft een jury de 4 beste optredens van Haags talent gekozen. Een avond met 4 korte optredens van energieke dans tot spannende muziek.

20 november 20:15 uur KC Lab – een gratis avond waar studenten van het conservatorium hun muziek naar het podium brengt. Vergeet niet je gratis kaartje te reserveren.

1 december 20:15 uur Ten years of boddy riddles – choreograaf Antonin Comestaz viert zijn 10-jarig jubileum met 2 bijzondere choreografieën.

Er is nog veel meer te beleven bij Korzo! Hier zie je het volledige programma:
https://korzo.nl/nl/programma/voorstellingen/

Hopelijk tot binnenkort!

Nitchka 

Tip van de maand

https://www.primark.com/nl-nl/draag-ze-langer

Wil je duurzaam zijn, geld besparen en ben je handig met je handen? Repareer dan je eigen kleding. Primark biedt gratis workshops aan om te leren hoe je zelf je kleding kunt repareren en via bovenstaande link vind je ook allerlei uitlegvideo’s hoe je bijvoorbeeld een rits inzet of een knoop aanzet.