Nieuwsbrief vrijwilligers Straat Consulaat
 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Blogger

We zijn er bijna, het eind van het jaar, de feestdagen. Dat kan een beladen tijd zijn, maar ik kijk er wel naar uit. Afronden, vakantie, nieuw begin met een fris jaar. We zijn als team dan ook al volop plannen aan het maken voor het nieuwe jaar.

Laatst hebben we strategiedagen gehad. Tijdens de strategiedagen hebben we samen gesproken over de successen die we het afgelopen jaar hebben behaald en benoemd wat we het komende jaar willen behouden, ontwikkelen en moeten overdenken. Dat zal resulteren in een jaarplan 2024. Met betrekking tot de vrijwilligers was 2023 een jaar van groei – de koffiebar is zo maar even uit de grond gestampt en daar zijn tot nu toe al 30 vrijwilligers actief geweest!
In 2024 is het mijn bedoeling om tot rust te komen – investeren in de mensen die we nu in de organisatie hebben en samen groeien naar meer ervaringsdeskundigheid. En we hebben nu ook de eerste echte ervaringsdeskundige in ons team – Paul is nu officieel onze stagiair ervaringsdeskundigheid. Met hem wil ik graag dieper in het onderwerp duiken.

Voor december hebben we 2 mooie gelegenheden om elkaar te ontmoeten:

– 7 december “de dag van de vrijwilligers”;
– 21 december Kerstviering met het team, vrijwilligers en het bestuur.

Hoop jullie daar te zien!

Met groeten van Mieke

 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Blogger

Onze reis 1 – door Monika

Hallo, mijn naam is Monika en ik en mijn partner Andre zijn al heel lang vrijwilligers bij Straat Consulaat. De bijeenkomst (donderdag 9 november) over het Werk van Dakloze Mensen gaf me veel stof tot nadenken: hoe kan een dakloze persoon werken??? Dus dat kan hij!!! Elke dag van een dakloze persoon is hard werken om te overleven, ’s nachts – gewoon een plek onder een dak vinden – een enorme uitdaging. Mijn partner en ik weten het heel goed. We waren ongeveer 5 jaar dakloos, mijn partner langer.

Waarom ben ik dakloos geworden? Ik heb immers nooit alcohol gedronken, nooit drugs gebruikt, maar niets is minder waar. Ieder van ons, mijn liefste, kan in zeer korte tijd dakloos worden. Het enige dat nodig is, is om niet eerst de huur voor het appartement te betalen en dan begint de lawine met de snelheid van het licht. Mijn verhaal begon in Polen. Daar werd ik voor het eerst dakloos, ondanks mijn ziekte en ondanks het betalen van de huur. Hoe, wanneer gebeurde dit en waarom?

Ik zal graag het verhaal van mij en mijn partner beschrijven. Het is een heel lang, spannend verhaal. Ik heb besloten ons verhaal met jullie allemaal te delen. Vandaag heb ik de inleiding geschreven en in elk nummer van de nieuwsbrief ben ik van plan één aflevering op te nemen, deel voor deel, omdat ons complexe leven een heel lange weg heeft afgelegd. Vandaag, ter afsluiting, wil ik alleen maar dit zeggen: ons verhaal, na jaren van kwelling, heeft een zeer positief einde… de rest komt eraan!!!

Groeten aan jullie allemaal, tot ziens in de volgende aflevering (ik hoop het) en ik wens iedereen die dit leest veel sterkte en onthoud dat je in het leven een persoon moet zijn met empathie omdat je gemakkelijk kunt struikelen. Dat is het voor vandaag.

Monika

P.S. Beste vrienden! Kerstmis nadert snel – het is tijd om goedheid te verspreiden. Ik vraag om een kleine vonk voor degenen die het meest in nood zijn, kom bijvoorbeeld naar ons toe en koop een kop koffie, voor sommige mensen is het een grote hulp – drink een kopje koffie op een warme plek❤️❤️❤️

 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Blogger

Berry: bouwen aan het landelijk platform

Een van de acties in het Nationaal Actieplan Dakloosheid: Eerst een thuis is het oprichten van een landelijke samenwerking van belangenbehartigers dakloosheid. Collega Joy en ik zijn begin 2023 hiermee aan de slag gegaan en hebben gesproken met mogelijk interessante en geïnteresseerde organisaties voor deze samenwerking.

In juni van dit jaar was het dan zover en organiseerde Kansfonds in Hilversum de startbijeenkomst met deze organisaties:
Straat Alliantie (Amsterdam), Stichting Goud (Utrecht), Basisberaad (Rotterdam), Pauluskerk (Rotterdam), Ervaring die Staat (Eindhoven), Mainline (nationaal), Netwerk DAK (nationaal), Housing First Nederland (Nationaal) en natuurlijk Straat Consulaat (Den Haag).

Tijdens deze bijeenkomst hebben we het vooral gehad over wat lokaal in de verschillende steden gebeurt en wat we als gezamenlijk doel voor ogen hebben met de samenwerking. Het was een waardevolle bijeenkomst, waarin we hadden afgesproken de rest van het jaar toe te werken naar goede samenwerkingsafspraken en een strategie om ons hoofddoel te bereiken, namelijk nul dakloze mensen in 2030.
Echter, iets meer dan een week later viel het kabinet Rutte 4, waardoor er van een rustige zomer ineens geen sprake meer was en er vanuit de samenwerking in oprichting werd besloten om gezamenlijk actie te ondernemen richting de verkiezingen. Daardoor gingen er twee processen naast elkaar lopen en dat was best ingewikkeld, namelijk de samenwerking op de lange termijn zoals bedoeld in het Nationaal Actieplan Dakloosheid en de gelegenheidssamenwerking met dezelfde organisaties in aanloop naar de verkiezingen.

We hebben een brief opgesteld naar alle politieke partijen om het probleem dakloosheid onder de aandacht te brengen en gevraagd of deze politieke partijen dakloosheid wilden opnemen in hun verkiezingsprogramma’s. Besloten is om deze gelegenheidssamenwerking een naam te geven: de Coalitie Dakloosheid Voorbij (www.dakloosheidvoorbij.nl). Deze coalitie zal kort na de verkiezingen worden ontbonden en dan gaan we vol inzetten op de samenwerking op lange termijn. Of de naam Dakloosheid Voorbij zo blijft, is nu nog niet zeker.

Onderdeel van de landelijke samenwerking belangenbehartigers wordt een panel van mensen die dakloosheid hebben ervaren, ook wel mensen met ervaringskennis genoemd. Een beetje zoals onze eigen Achterban, maar dan vanuit alle partijen in de landelijke samenwerking. Dit panel zal worden ondersteund door Joy en mij. En we hebben sinds 1 oktober een collega die de coördinatie van de landelijke samenwerking op zich neemt. Haar naam is Nathalie van Schagen. Zij werkt af en toe bij ons in het pand.

Berry

p.s. Wie was Berry ook alweer? Zie hier: https://www.straatconsulaat.nl/straat-consulaat/bouwen-aan-een-thuis-voor-iedereen-mijn-missie-bij-straat-consulaat/

 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Blogger

De verkiezingen 1: ProDemos en Peter Kwint op bezoek

Op woensdag 8 november 2023 hebben we de bijeenkomst “Democratie voor iedereen” georganiseerd voor de Achterban jongeren en 27+, in samenwerking met ProDemos, het huis voor democratie en rechtstaat. ProDemos is een organisatie die uitlegt aan geïnteresseerden wat de spelregels zijn van de democratie en de rechtsstaat en laat zien wat je zelf kunt doen om invloed uit te oefenen – in de gemeente, het waterschap, de provincie, het land en de Europese Unie.

De bijeenkomst stond in het teken van de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november. Als speciale gast was aanwezig Peter Kwint, lid van de Tweede Kamerfractie van de Socialistische Partij en een bekende van achterbanner Lizzy. Peter had al besloten niet verkiesbaar te zijn voor de verkiezingen. De bijeenkomst werd voorgezeten door Martijn van ProDemos. We hebben gesproken over hoe de Tweede Kamer werkt, hoe verkiezingen werken en wat je kunt doen om te bepalen waarop je gaat stemmen.

Er is ook gesproken over wat de achterbanners belangrijke onderwerpen vinden voor de verkiezingen. Niet geheel onverwachts waren dat de thema’s wonen, armoede en zorg. Peter Kwint deelde zijn ervaringen van 6 jaar kamerlidmaatschap en waarom hij heeft besloten te stoppen. Al met al was het een leuke en interessante bijeenkomst. De verkiezingen zijn inmiddels achter de rug, maar volgend jaar mogen we weer. Dan gaan we stemmen voor het Europees Parlement. Het idee is om volgend jaar ook weer een bijeenkomst te organiseren om het te hebben over het belang van de Europese Unie. Mocht je daar ideeën over hebben en dit een goed of slecht plan vinden, laat dit weten in een Achterban-vergadering!

Berry

 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Blogger

De verkiezingen 2: het verkiezingsuitje

Woensdag 22 november was het zover. Verkiezingsdag. Iedereen heeft er lang naar toegeleefd en vanuit Straat Consulaat gaan we vanmiddag met een groep van zo’n twaalf personen gezamenlijk stemmen. Tot het laatste moment is het nog onzeker bij welk stembureau we dat gaan doen.

Het wordt MIAW (Make It Art Worthy); een kunstorganisatie met enkele ateliers van verscheidene kunstenaars op de Noordwal 18, ongeveer 5 minuten lopen vanaf Straat Consulaat.

Na eerst geposeerd te hebben voor een groepsfoto voor de voordeur van Straat Consulaat gaan we op weg richting het stembureau. Onderweg worden we vergezeld door een reporter en een fotografe van Vice.com. Bij MIAW aangekomen weet ieder zijn / haar stem uit te brengen en daarna worden enkele van ons nog voor een artikel van Vice.com geïnterviewd. Al met al een geslaagde middag.

K. en Remco

Meer lezen? Check hier twee artikelen van Vice over de verkiezingen – met medewerking van ons!
https://www.vice.com/nl/article/5d9q5z/mensen-zonder-stemrecht-verkiezingen
https://www.vice.com/nl/article/bvj35v/stemmen-dakloze-mensen

Tip van de maand

Ken jij het Haags Steunsysteem al? https://www.haagssteunsysteem.nl/
Dat is een toffe organisatie die professionals, cliënten, ervaringsdeskundigen, mantelzorgers en vrijwilligers van ruim 120 Haagse organisaties met elkaar verbindt, met als doel: Hagenaars met psychische beperkingen ondersteunen om weer actief deel te nemen aan activiteiten in hun eigen omgeving.

Je kunt onder andere ‘chillen in de Steeg’: elke eerste dinsdag van de maand kun je bij Theater in de Steeg (Westeinde) terecht voor live muziek en gezelligheid.
En ze hebben op de website een sociale kaart voor activiteiten. Dus wil je meer ondernemen, check die dan vooral: https://www.haagssteunsysteem.nl/aanbodperthema