Bijna alle gemeenten komen geld tekort voor het leveren van jeugdzorg, opvang en bijstand. Daardoor worden sommige strenger in het toelaten van mensen tot sociale voorzieningen. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag, Investico en de Groene Amsterdammer.

Het Straat Consulaat werkte mee aan het onderzoek. In de uitzending bij Een Vandaag op NPO1 van 6 januari om 18.15 uur komen een medewerker en een vrijwilliger van het Straat Consulaat aan het woord en vertellen we over onze ervaringen met betrekking tot de toegankelijkheid van de opvang van dak- en thuislozen in Den Haag: ‘Er zijn in normale tijden, buiten de Corona lock downs lange wachtlijsten en te veel mensen kunnen niet worden opgevangen’.

‘Te vaak wordt regiobinding nog gebruikt als argument om mensen geen toegang te verlenen alhoewel we in de WMO hebben afgesproken dat iedereen zich in elke gemeente kan aanmelden.’ Een tekort aan opvanglocaties ligt daaraan ten grondslag en maakt dat landelijke toegankelijkheid op dit moment nog een utopie is. Het Straat Consulaat maakt zich grote zorgen over de vraag wat er straks gebeurt na de huidige Corona Lock down met de 160 mensen die nu op tijdelijke locaties wordt opgevangen.

Het interview dat is gemaakt kunt u via de onderstaande link bekijken:

Video link