In Den Haag bieden vier Haagse vrijwilligersorganisaties gratis onafhankelijke cliëntondersteuning door ervaringsdeskundigen aan. Dit zijn: Kompassie (voor mensen met een psychische kwetsbaarheid), Senioren Collectief Haaglanden (voor senioren), het Straat Consulaat (voor dak- en thuisloze mensen) en Voorall (voor Hagenaars met een beperking). De organisaties hebben de krachten gebundeld voor de gezamenlijke campagne ‘Onze ervaring helpt jou verder’.

In de campagne staan vrijwillige ervaringsdeskundigen van de vier organisaties centraal. Met de campagne willen wij gezamenlijk onze cliëntondersteuning door ervaringsdeskundigen bekender maken onder zowel Haagse inwoners als professionals.

Omdat onze vrijwilligers hetzelfde hebben meegemaakt, herkennen zij het verhaal van hun cliënten en begrijpen ze wat zij doormaken. Vanuit persoonlijke ervaringen kunnen de cliëntondersteuners op een laagdrempelige en gelijkwaardige manier tips en adviezen aanreiken.

De ondersteuning van een ervaringsdeskundige kan voor de cliënt een opstapje zijn om haar of zijn leven weer op de rit te krijgen. Daarnaast geeft het cliënten ook weer moed. Het toont aan dat er licht aan het einde van de tunnel is, de vrijwilliger is immers ook verder gekomen.

Olha is vrijwilliger bij het Straat Consulaat (voor dak- en thuisloze mensen)
Olha is al jaren vrijwilliger bij het Straat Consulaat. ‘Ik weet van mijn eigen ervaring hoe belangrijk het is om op tijd een oplossing hebben. De quote op de campagneflyer “Samen zoeken we een oplossing die bij jou past” omschrijft mijn doelstellingen goed. Deze campagne is een mooie kans voor mij om daaraan bij te dragen. Ik ben blij dat ik aan deze campagne kan meewerken en behulpzaam kan zijn.