Polen maakt zich wel degelijk druk om de vele landgenoten die in Rotterdam in armoede leven, zegt de Poolse ambassadeur. Maar: ‘Het Nederlandse systeem heeft gefaald, niet zij.’

‘Zelfs het riool van Rotterdam is voor sommigen beter dan de straten van Warschau.’ Die zin, uitgesproken door burgemeester Ahmed Aboutaleb, ging de Poolse ambassadeur Marcin Czepelak te ver. ,,Bent u wel eens in Warschau geweest?”, vraagt Czepelak in de sjieke ontvangstruimte van zijn ambassade in Den Haag. ,,Het is een prachtige, bruisende stad. In 1944 compleet verwoest, nu een plek waar iedereen trots op is. En dan zoiets zeggen.. Ik vind het niet gek dat ik daar op reageerde.”

Directe aanleiding voor dit gesprek: uitspraken van Aboutaleb in het AD, waarin hij vertelde over zijn botsing met de Poolse ambassadeur. Die had hem een boze brief gestuurd, na die uitspraak over Warschau, waarop Aboutaleb hem had uitgenodigd om in Rotterdam-Zuid te komen praten over de vele Polen met problemen. ,,Ik had gehoopt dat hij zou komen om zijn hulp aan te bieden”, zei Aboutaleb. ,,Maar in plaats daarvan stuurde hij een medewerker. Die heb ik geweigerd.”

Lees het complete artikel op de website van het AD:

Poolse ambassadeur slaat terug: ‘Het Nederlandse systeem heeft gefaald, niet de Polen’

Let op! Dit is een premium artikel en gaat af van uw gratis artikelen bij het AD