Wanneer burgerparticipatie niet goed verloopt, kan slechte publiciteit het negatieve effect op het vertrouwen versterken.

Participatie vergroot het vertrouwen van burgers in het lokaal bestuur maar heel beperkt. Sterker nog, het afbreukrisico van participatie lijkt groter te zijn dan de positieve invloed.

Dat concludeert promovenda Saskia Bisschops in een onderzoek dat zij deed naar de relatie tussen participatie en vertrouwen in het openbaar bestuur, in opdracht van de provincie Zuid-Holland. Bisschops, promovenda aan de vakgroep Milieuwetenschappen, faculteit Bètawetenschappen aan de Open Universiteit, concentreerde zich op het politieke vertrouwen van burgers in de decentrale overheden, zoals gemeenten, provincies en waterschappen.

Invloed economie

Met participatie hoopt de overheid dat burgers meer of juist opnieuw vertrouwen krijgen in het openbaar bestuur. Bisschops onderscheidt een aantal factoren die invloed hebben op het vertrouwen van burgers in decentrale overheden. Op een aantal daarvan hebben die overheden geen invloed. Bijvoorbeeld: hoe beter het gaat met de economie en democratie, hoe hoger het vertrouwen. Ook heeft het vertrouwen van burgers in de nationale overheid invloed op het vertrouwen in de decentrale overheden.

Lees het complete artikel op de website van binnenlandsbestuur.nl:

Participatie leidt niet per se tot méér vertrouwen burgers