Op de website van Kamers met Aandacht kun je sinds kort zien welke jongeren met spoed een kamer met aandacht zoeken. Op dit moment staan 25 profielen online van jongeren die op zoek zijn naar een geschikte woonplek. Een kamer waar ze zich thuis kunnen voelen én waar ze bij de verhuurder kunnen aankloppen voor advies of een luisterend oor. Naast profielen van jongeren staan op de website ook beschikbare kamers. Hoe het komt dat deze niet direct te koppelen zijn aan de zoekende jongeren heeft alles te maken met de juiste match.

De stichting Kamers met Aandacht helpt jongeren die uitstromen uit jeugdzorg of maatschappelijke opvang en die niet kunnen terugvallen op een sterk sociaal vangnet. De stap naar zelfstandig wonen is voor hen vaak te groot en hierdoor belanden teveel jongeren in de dak- en thuisloze opvang. Onnodig volgens Bianca van der Neut, oprichter en directeur Kamers met Aandacht. “Want met een veilige woonplek en de informele steun van de verhuurder redden deze jongeren het prima op eigen benen. Op die manier kunnen zij namelijk hun energie steken in een opleiding of baan in plaats van de dagelijkse vraag waar ze moeten overnachten.”

Zoeken naar de juiste match
Van der Neut: “Jongeren willen graag in hun vertrouwde omgeving blijven. Ze hebben daar vrienden, hun studie of bijbaantje. Een beschikbare kamer 20 km verderop is voor hen vaak geen optie. Daarom kunnen niet alle jongeren die op onze website staan direct gekoppeld worden aan één van de openstaande kamers. Daarnaast is de match tussen de jongere en de verhuurder belangrijk. Tijdens de intake bespreekt de regio coördinator zowel met de jongere als de verhuurder wat ze wensen en verwachten. Een jongere moet zich prettig voelen in het contact met de verhuurder. Dan is de drempel minder hoog wanneer je een keer om hulp moet vragen of behoefte hebt aan een praatje omdat je wat eenzaam voelt. En dan zijn er ook nog praktische zaken waar we in de matching rekening mee moet houden, zoals een huisdierallergie of het maximale huurbedrag. Wanneer alle seinen op groen staan, regelt de regio coördinator een ontmoeting tussen de jongere en verhuurder om te zien of er inderdaad een klik is.”

Lees het complete artikel op de website van kamersmetaandacht.nl:

Nieuw op Kamers met Aandacht: jongeren zoeken met spoed een kamer met aandacht