Foto: impressie van Curaçao. Foto Pixabay.

Gregg Smits (44) emigreerde naar de tropen om even te leven alsof hij „één grote vakantie” had. Nu is de illustrator dakloos in Utrecht. „Af en toe ga ik er lekker tussenuit en slaap ik in een hotel.”

‘Als beveiliger van veertig prostituees verdiende ik meer dan 2.100 euro netto in de maand, mijn bestbetaalde baan ooit. Ik werkte daar met veel plezier en zolang er bij de meiden geen alarm afging – een agressieve klant – had je een heerlijke avond. Na een paar jaar werd mijn contract niet meer verlengd. Gelukkig kon ik nog een tijd goed leven van mijn uitkering, ik had een betaalbare huurwoning in het centrum van Amsterdam.

„Ik speelde al langer met het idee om de Nederlandse kou te ontvluchten en dacht: nu is het moment. Curaçao kende ik al, dus dat was een logische stap. Zo ben ik vertrokken naar de zon. Het eerste anderhalf jaar heb ik al mijn geld opgemaakt. Ik wilde lekker leven, het was één grote vakantie. Ik ging stappen, flierefluiten, uitslapen en naar het strand. Nu denk ik: had ik mij maar beter voorbereid.

Lees het complete artikel in het NRC:

‘Mijn leven was spannend, dat wil ik terug’