In ‘Drie vragen aan’ spreken we iemand die zich inzet om een einde te maken aan dakloosheid. Met dit mini-interview willen we de komende maanden de thema’s, innovatieve ideeën en de partijen uit de nieuwe lange termijnaanpak dakloosheid zichtbaar maken en anderen inspireren. Met vandaag: Melanie Schmit van Housing First Nederland, een organisatie die direct toegang tot een gewone huurwoning regelt zonder verdere voorwaarden. Vanuit het idee eerst een dak boven het hoofd, daarna volgt de rest.

Wat is het meest hardnekkige vooroordeel dat jullie terugzien als het gaan om mensen zonder huis?

Als ik over mijn werk vertel op feesten en partijen of wanneer ik een nieuw persoon leer kennen, dan hoor ik vaak: ‘Hoe kan iemand in dit land nou dakloos worden?’ En: ‘Waarom kunnen dak- en thuisloze mensen zichzelf niet uit deze situatie redden?’ Of: ‘Kunnen ze niet gewoon een baan zoeken… Van de drugs afblijven?’

Onderliggend is men vaak (onbewust) op zoek naar hoe een dak- of thuisloze zelf schuldig is voor de situatie waar hij/zij/het zit. Bijvoorbeeld: er is iets mis met de persoon of heeft het aan zichzelf te danken. Maar het probleem is veel complexer. In de meeste gevallen is het niet de individu die faalt, maar het beleid. Helaas hebben beleidsmakers, sociaal werkers en medewerkers van woningcoöperaties ook last van deze vooroordelen. Dat maakt de implementatie van Housing First best lastig.

Lees het complete artikel op de Linkedin pagina van Iedereen onder een dak:

‘De gemiddelde Nederlander kijkt naar dakloosheid als ’eigen schuld, dikke bult’