Deze winter moet er in Den Haag permanente winteropvang voor daklozen komen. Dat wil een ruime meerderheid van de Haagse gemeenteraad. Het betekent dat van 1 november 2021 tot 1 april 2022 alle daklozen elke nacht een gratis plek in de opvang moeten kunnen krijgen en niet alleen als de temperatuur onder het vriespunt zakt. Maar het is de vraag of de permanente winteropvang er daadwerkelijk komt, want volgens wethouder Kavita Parbhudayal (VVD) zijn er te weinig opvangplekken beschikbaar.

De afgelopen jaren ging op 1 november steeds de winterkouderegeling in. Dat betekent dat de nachtopvang voor iedereen en zonder voorwaarden opent als de temperatuur onder het vriespunt zakt. Maar dat is voor de meeste partijen in de Haagse gemeenteraad niet genoeg. Zowel oppositie- als coalitiepartijen willen dat de opvang de hele winter open is voor alle daklozen, zo bleek donderdag tijdens een raadsvergadering.

Jeroen Melchior zette die opvatting in de vergadering kracht bij. Melchior is straatadvocaat bij het Straat Consulaat, een organisatie die opkomt voor de belangen van daklozen. Hij sprak de gemeenteraad geëmotioneerd toe. ‘Fijn he, dat herfstweer?’ vroeg hij. ‘Bent u toevallig de afgelopen dagen al eens kletsnat geregend? Ik wel. Tot op mijn onderbroek. Stel je eens voor dat je kletsnat bent, de nacht breekt aan, er is geen plek om droog te worden en je moet zo je tentje in kruipen. En dat dag in dag uit. Wachtend op de winteropvang die pas opengaat als de temperatuur onder nul zakt. Het is mensonterend.’

Lees het complete artikel op de website van Omroepwest:

Haagse politiek: regel de hele winter opvang voor alle daklozen