Vrijdag 1 november 2019 vond de actie ‘laat daklozen niet in de kou liggen’ bij Haagse Harry plaats. Hierbij is de tekst terug te lezen, waarmee Elly en Joy de menigte tweemaal hebben toegesproken.

Wat geweldig dat jullie zijn gekomen om op de komen voor de situatie van de daklozen in Den Haag. Dat doet ons goed!
Goed om te zien dat ook veel niet-daklozen zijn gekomen om daklozen een hart onder de riem te steken. Dankjewel voor jullie aanwezigheid!
Er is jaren te weinig gebouwd en er is inmiddels sprake van woningnood. Woningnood, die vooral de zwakste en armste mensen raakt. Zij worden dakloos en wenden zich tot de gemeente voor hulp. Voor nachtopvang, noodopvang. Opvang waar zij recht op hebben, omdat zij Haagse burgers zijn en problemen hebben die zij niet alleen op kunnen lossen.

Maar deze noodopvang is propvol en daardoor staan meer dan 100 mensen op een wachtlijst. Daardoor slapen zij nu noodgedwongen buiten of in marginale voorzieningen. Terwijl het Haags college heeft beloofd dat niemand in Den Haag buiten hoeft te slapen.

Een wachtlijst voor een basisvoorziening als nachtopvang is onacceptabel. Er staan mensen op die wachtlijst die ziek zijn, in de war, mensen van boven de 60, jongeren! Mensen die nu de nacht buiten doorbrengen of in kelderboxen, portieken, bootjes, tenten of een schimmig netwerk. Beloftes doen en niet nakomen is onacceptabel!

Bovendien is het november en wordt het al hartstikke koud. En zijn er ook nog eens onvoldoende plekken om de winterkouderegeling uit te voeren. Dit is een regeling waarbij alle mensen binnen mogen slapen, als de kou of het slechte weer gezondheidsrisico’s meebrengt. We leven in een rijk land en het moet toch mogelijk zijn om een simpel vangnet te regelen.

Beloftes doen en niet nakomen is onacceptabel!

Wij willen jullie een aantal dingen vragen.

Ten eerste: we hebben een petitie opgesteld en die gaat hier rond. Zet je handtekening, laat andere mensen tekenen. Wij zullen deze volgende week aanbieden aan de onderhandelaars van het nieuwe Haagse college. Omdat zij de portemonnee moeten trekken om fatsoenlijke opvang, een fatsoenlijk vangnet mogelijk te maken. Want beloftes doen en niet nakomen is onacceptabel.

Ten tweede: Op 19 december van 10 tot 13 uur gaan we weer actie voeren, bij de Tweede Kamer, op de Hofplaats. De Tweede Kamer gaat dan debatteren over opvang voor jong en oud. Over de verdubbeling van het aantal daklozen in de laatste tien jaar. En wij komen samen bij de bankjes met artikel 1 van de Grondwet: allen die zich in Nederland bevinden worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Wij hopen op jullie komst! En neem vooral je familie, vrienden, vriendinnen, collega’s en kennissen mee.

Ten derde: daklozen zijn onze medemensen. Praat hierover, op feestjes, met je buurman, je familie, op je werk, in de kroeg, in de supermarkt. Vertel over ervaringen met elkaar, ontmoetingen die je hebt en hoe leuk het is om mensen die het even niet redden juist niet aan hun lot over te laten.

Bedankt voor jullie support. Fijn dat jullie hier zijn.

Hopelijk tot 19 december, wees lief voor elkaar!

Onderstand kan men de tekst in PDF format downloaden:

PDF: Tekst tijdens actiedag op 1 november 2019