Daklozen in de noodopvang tijdens Corona.
Voor alle mensen in Den Haag die geen huis hebben en op straat moeten slapen is er vanwege de strenge Corona maatregelen dag en nachtopvang georganiseerd bij de StayOkay in Den Haag. Straat Consulaat is dagelijks aanwezig om daar waar nodig ondersteuning te geven en een vinger aan de pols te houden.

Wie zijn de mensen eigenlijk die op straat moeten overleven en alleen de opvang in kunnen bij vorst en tijdens een Coronapiek? Wat is de reden dat ze op straat slapen? Hoe lang slapen ze al op straat?
Over al dit soort vragen maken wij portretten en wat hun verblijf in het StayOkay hostel met ze doet.

Vandaag spraken we:

Naam: Monika en Andre
Leeftijd: 47 en 53

Hoe lang al op straat?
Wij leven al 3 jaar samen buiten op straat.

Waar en hoe overleven jullie?
We slapen veel in parkeergarages en portieken in de winter en in de zomer in parkjes.

Wat is jullie verhaal?
Monika en Andre kennen elkaar vanuit Polen. Ze hebben beiden geen contact meer met familie. Andre ging al eerder aan Nederland om hier te werken. Monika werd in Polen ernstig ziek. Ze raakte haar baan kwijt en kon de medicatie niet betalen. Ze kon nergens hulp krijgen en is toen achter Andre aangegaan naar Nederland om te kijken of ze hier weer een baan kon vinden. Beiden hebben ze in Nederland verschillende baantjes gehad.

Wat is hun wens?
Gezond worden, werk vinden en een huisje vinden.  En naar school om de Nederlandse taal te leren.

Wat zou hen helpen?
Irena (achterban Straat Consulaat) en de andere medewerkers van het Straat Consulaat. We zijn erg dankbaar dat jullie ons helpen met een postadres, invullen van formulieren en het uitvinden welke rechten wij hebben en hoe wij die binnen alle bureaucratische regels kunnen krijgen.

Wat betekent het voor hen dat ze nu binnen kunnen zijn?
Heel blij dat ze binnen kunnen slapen, lekker warm eten en douchen. We hebben nu ruimte om wat zaken te regelen. We zijn hier echt stapjes aan het maken.

Foto:  Eveline van Egdom