Zondag 11 april konden een aantal vrijwilligers en bezoekers van het Straat Consulaat terecht bij Tandartspraktijk Voorburg voor een behandeling. Hoewel een zorgverzekering in Nederland verplicht is hebben dakloze deze meestal niet, omdat ze geen vaste woon-, of verblijfplaats hebben. Een bezoek aan de tandarts is dan vaak lange tijd niet mogelijk. In die periode kan een gebit achteruit gaan en ontstaan er bijvoorbeeld gaatjes die niet behandeld worden. Deze worden zonder behandeling groter en gaan steeds meer pijn doen.

Tandartspraktijk Voorburg stelt in de maand april vier zondagen de tandartsstoel beschikbaar voor daklozen mensen. Deze mensen moesten van te voren worden aangemeld. Naast het Straat Consulaat hebben ook een aantal andere organisaties uit Den Haag mensen aangemeld en de inschrijflijst was binnen een mum van tijd vol.

Naar de tandarts gaan is niet voor iedereen een pretje en soms doet het ook even pijn om daarna blij de stoel uit te stappen als het vervelende gaatje is gevuld of de verrotte tand is getrokken. De mensen die wij achteraf spraken waren blij dat ze deze kans geboden werd en dat ze geen pijn meer aan hun gebit hebben. Ze konden weer lachen!

Omdat de meeste tandartskosten niet onder de basisverzekering vallen, wachten de meeste (dakloze) mensen veel te lang om naar de tandarts te gaan omdat ze bang zijn voor hoge kosten die ze niet kunnen betalen. Door nog langer te wachten wordt de pijn groter en de kosten alleen maar hoger. Een persoon met een slecht gebit ervaart vaak naast de pijn in de tand ook hoofdpijn, ontstekingen en slecht slapen. Een gezond gebit is dus van belang voor goed functioneren.

Naast dit mooie initiatief van Tandarts Voorburg melden zich de rest van het jaar ook mensen met gebitsklachten. Straat Consulaat probeert dan een noodafspraak te maken bij een tandarts voor de basale zorg. Om dit ook financieel mogelijk te maken, zijn we afhankelijk van particuliere giften en bijdragen. Mocht u ook een bijdrage willen leveren voor goede tandzorg voor de dakloze dan vindt u op onze website een donatieknop waarop u een gift kunt doen.